Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2019. November 20. 06:34, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: MTI/Koszticsák Szilárd

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Kezdődik a Tudomány Világfóruma

Szerdán kezdődik a Tudomány Világfóruma (World Science Forum, WSF), amelyet Áder János köztársasági elnök és Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke nyit meg Budapesten.

A szombatig tartó világfórumon a tudomány etikájának és felelősségének vizsgálatát állítják a középpontba tudósok, tudománypolitikai döntéshozók Tudomány, etika és felelősség címmel.

A tudományos közösség, a társadalom, a politika és a gazdaság jövőjét meghatározó aktuális kérdéseket számba vevő világtalálkozón hat plenáris ülésen és csaknem harminc szekcióban várja a résztvevőket, emellett több kísérőrendezvényt és kulturális programokat is szerveznek. A 2003 óta kétévente megrendezett fórumra mintegy 120 országból csaknem ezer tudós, tudománypolitikai döntéshozó és újságíró érkezik.

A WSF szerdai megnyitóján a Művészetek Palotájában köszöntőt mond még Shamila Nair-Bedouelle, az UNESCO főigazgató-helyettese; Daya Reddy, az International Science Council (ISC) elnöke; Margaret A. Hamburg, a Science folyóiratot kiadó Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) elnöke és Bonginkosi Nzimande, a Dél-afrikai Köztársaság tudományügyi, oktatási minisztere. A jelenlévőket üzenetben üdvözöli António Guterres ENSZ-főtitkár.

A megnyitón adják át az UNESCO tudomány népszerűsítéséért járó Kalinga-díját, valamint az UNESCO környezetvédelmi Kábúsz szultán-díját.

A háromnapos rendezvénysorozat nyitóelőadását Peter-Paul Verbeek, a holland University of Twente professzora tartja a Művészetek Palotájában.

A WSF eseményeit Budapesten négy helyszínen, az MTA-n, a Művészetek Palotájában, az Országházban és a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg. A konferencia ideje alatt minden este 18.30 és 23 óra között fényfestés lesz látható az MTA főhomlokzati és Duna felőli oldalán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni