Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2011. November 09. 07:18, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Későn érnek a tudósok

Későn érnek a tudósok

A kreativitás csúcsa később mutatkozik meg a természettudományokban napjainkban, mint egy évszázaddal korábban – vélik Nobel-díjasok teljesítményének elemzése alapján amerikai kutatók.

Einstein szerint a tudományhoz való igazán nagy hozzájárulását valaki vagy 30 éves koráig megteszi, vagy sohasem. Az Ohiói Állami Egyetem kutatói azonban úgy találták, hogy a fizikusok teljesítményének csúcspontja napjainkban már nem ilyen fiatal korban, hanem 48 évesen érkezik el.

Az elemzésben azt vizsgálták, hogy 525 fizikai, kémiai és orvosi Nobel-díjas 1901 és 2008 között hány évesen érte el a későbbiekben kitüntetést érdemlő eredményét, azt a tudományos áttörést, amelyre a díj indoklásában hivatkoztak. Ezt az életkort tekintették a kreativitás csúcsának, amely változott a vizsgált terület jellegével, de adott területen belül az idők során is.

A 30 évnél fiatalabb életkorban elért nagy tudományos teljesítmény minden tudományterületen csak 1905 előtt volt jellemző. A díjazottak kétharmada ebben a kezdeti időszakban 40 éves kora előtt érte el eredményét, mintegy 20 százalékuk pedig 30 éves kora előtt.

Mostanra azonban ez egyre ritkább, egyre idősebb korban érik el fontos eredményeiket a tudósok – mondta el Bruce Weinberg kutatásvezető a LiveScience című ismeretterjesztő portálnak.

A 2000-es éveket elérve igazán átütő eredmény szinte soha nem született a kutatók 30 éves kora előtt sem a fizikában, sem a kémiában, sem az orvostudományban. A fizikában az esetek csupán 19 százalékában született az áttörés a tudós 40 éves kora előtt, a kémiában pedig szinte senkit nem találni, aki ilyen fiatalon ért volna tudományos teljesítménye csúcsára.

A szakemberek úgy vélik, a kreatív kor kitolódásának egyik oka az, hogy jóval több tanulás, előképzettség szükséges ma a tudományok műveléséhez. „Manapság az átlagos életkor, amelyben a fizikusok elvégzik Nobel-díjat érő munkájukat, 48 év” – emelte ki Weinberg, akinek tanulmányát az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS hétfőn tette közzé.

Címkék: kutatók, tudósok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.

2024. Június 07. 07:18, péntek | Belföld

Nagy Márton: visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér

Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint.

2024. Június 07. 07:13, péntek | Belföld

Átadták a Kalocsa és Paks között épült új Duna-hidat

Átadták a Kalocsát és Paksot összekötő, Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, hadvezérről elnevezett új Duna-hidat, valamint a hozzá kapcsolódó 512-es főút új szakaszát csütörtökön.