Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Február 12. 08:02, vasárnap | Belföld
Forrás: Stop.hu

Kávéval a rák ellen?

Kávéval a rák ellen?

Régebben az orvosok igyekeztek mindenkit lebeszélni a fekete nedű fogyasztásáról, a kávé hatását okolva a gyomorfekély és a szívinfarktus kialakulásáért.

A legújabb kutatások szerint azonban a kávé sokkal egészségesebb, mint gondoltuk - hiába, fejlődik a tudomány.

Természetesen azért jóból is megárt a sok - a túlzott kávéfogyasztás akár azonnali halálhoz is vezethet. Ehhez azonban presszókávéból egymás után körülbelül 20, az amerikai típusú hosszú kávéból 80 csészével kell elfogyasztanunk. Ezt tehát ne tegyük.

Ugyanakkor kávézáskor érdemes szűrten fogyasztani az elsősorban íze és élénkítő hatása miatt töretlenül népszerű feketelevest. Így ugyanis jelentősen csökkenthetjük a gyomorfekély kockázatát. Egyszerűen arra kell ügyelnünk, hogy ne essünk túlzásba.

A legfrissebb kutatások eredményei pedig kifejezetten arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a szív és az érrendszer nemhogy károsodik, de éppen ellenkezőleg: javul a kávé élvezetének következtében. A stroke előfordulásának valószínűsége kisebb a kávéfogyasztók körében, ahogy a cukorbetegség ellen is hatásos. Növeli a koncentrálóképességet, és az Alzheimer-kór és a demencia elleni küzdelemben is segíti szervezetünket.

Amerikai kutatók már régen megállapították, hogy a kávé igen értékes antioxidánsokat is tartalmaz. Olyannyira, hogy ezekből az anyagokból az átlagos amerikai sokkal többet juttat a szervezetébe ilyen módon, mint például gyümölcsök fogyasztásával. A Scranton Egyetemen megállapították, hogy az amerikai lakosság fő antioxidáns-forrása a kávé.

A koffein áldásos hatására már a rákkutatás is felfigyelt. A legújabb eredmények igen bíztatóak a bőrrák kezelésében, de kimutatták, hogy csökkenti a vastag- és a végbélrák kockázatát is.

Hölgyek számára örömhír, hogy a koffein enyhíti a menstruációs fájdalmakat, és a migrén okozta kellemetlenségeket is.

Tehát igyuk meg bátran a reggeli kávénkat, nem fog ártani - ahogy 1-2 csésze napközben sem. Vegyük azonban figyelembe, hogy a koffein élénkítő hatását továbbra sem vitatja senki. Egyes kutatók azt javasolják, hogy lefekvés előtt hat órával már ne kerüljünk érintkezésbe vele - sem kávé, sem energiaital formájában.

Címkék: kávé, kutatók, orvosok, rák

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.