Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. Október 06. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Újabb segítség a devizaadósoknak

Újabb segítség a devizaadósoknak

A Magyar Nemzet értesülése szerint hamarosan megérkezhet az Alkotmánybírósághoz az a beadvány, amelyben a bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.

Az új AB-törvény tervezetében az áll: a folyamatban lévő eljárások többsége megszűnik januártól. Ebből az következne, hogy ha az idén nem bírálnák el a beadványt, az ügy elenyészik. A hitelintézetek azonban megújíthatják panaszukat.

Közben tegnap elfogadták a Nemzeti Eszközkezelő programját. Ezek szerint az állami intézmény azoknak a devizaadósoknak nyújt támogatást, akik a lakóingatlanra vonatkozó jelzáloghitel-szerződésükből eredő fizetési kötelezettségüket 6 hónapja nem tudják fizetni, és a hiteladós, vagy a hiteladósnak a vele egy háztartásban élő házastársa, illetve élettársa szociálisan rászorult személynek minősül és legalább két gyermeket nevel.

A NET-programban való részvétel feltételeit az adós lakóingatlanán létrejött jelzáloghitel kapcsán is meghatározza a törvényjavaslat. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint feltétel, hogy a szerződés 2009. december 30-a előtti legyen, kizárólag az államnak felajánlott lakóingatlan legyen a jelzáloghitel-szerződés fedezete, a lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi értéke nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot, valamint a szerződés megkötésekor a kölcsön összege nem haladta meg az ingatlan jelzáloghitel kihelyezésekor megállapított forgalmi értékének a nyolcvan százalékát.

A szükséges igazolásokat az adósnak kell beszereznie, és a banknak hozzá kell járulnia az ügylethez, hiszen a pénzintézet a követelése jelentős részéről lemond. A bank az államnak nem 100 százalékon adja el az ingatlant, hanem egy földrajzi besorolásban rögzített kvóta szerint 35 - 55 százalék között. A hitelnek ezt a hányadát azonnal megkapja, ám cserébe lemond a jelzálog-jogáról és az ezt meghaladó követelésrészről.Az adós a továbbiakban nem tulajdonosként rendelkezik az ingatlannal, de mint bérlő az ingatlanban maradhat, és lehetősége van az ingatlan visszavásárlására az ügyletet követő hatodik hónaptól kezdődő másfél évig. Ha a bérlő szeretne élni a lehetőséggel, az állam az általa a banknak fizetett ár mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegén köteles ezt lehetővé tenni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során