Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 15. 08:57, hétfő | PR
Forrás: InfoOrosháza.hu

Új stílus a konyhában

Új stílus a konyhában

Itt az év végi hajrá, lassan mindenki a karácsonyi ajándékon és az ünnepi étlapon töri a fejét. A háziasszonyok legfőbb fegyvere idén a levendulás Delikates sarokból kerülhet ki. Lássunk pár receptet és hozzávalót!

Levendula dzsem

Az illatos levendulavirággal készült magas gyümölcstartalmú dzsem a levendula parfümillatával szinte simogatóan járja át az érett és mézédes gyümölcsszemeket. Karácsonyi muffinokhoz, kevert süteményekhez, palacsintába, fánkra, vajas pirítósra, édességekhez egyaránt ünnepi hangulatot varázsol, mellyel év közben is felidézhetjük a családi idillt.

Recept:

Levendulás vajas keksz:

Hozzávalók:
300g búzaliszt
20g kukoricaliszt
250g igazi vaj
80g porcukor
1 közepes tojás
1 cs sütőpor
fél citrom reszelt héja
1 evőkanál aszalt vörös áfonya nagyon apróra vágva
másfél cs szárított levendulavirág
a végén a forgatáshoz levendulás porcukor
levendula lekvár a tálaláshoz

Elkészítés:
Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral, majd az egész tojással. Összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vajas keverékhez adjuk. Simára keverjük és egy nagyobb darab folpackra evőkanállal halmokat rakunk. A folpack segítségével 4cm átmérőjű hengert formázunk és éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap vékony szeleteket vágunk a rúdból és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük és a kekszet 200 fokon 8-10 percig sütjük.
A kész lapocskákat még forrón levendulás porcukorba megforgatjuk és kihűlés után dobozba tehetjük.

Levendulás porcukor elkészítése:
Egy üvegbe 1/4 rész szárított összemorzsolt levendulát feltöltünk 3/4 rész porcukorral és összekeverjük. Már 1-2 napi állás után is jól átveszi a levendula ízét a porcukor. Felhasználás előtt érdemes leszitálni, és időnként újra feltölteni porcukorral.

Levendulaszörp:

A lila színben pompázó levendulatenger határozott tiszta ízű, mégsem hivalkodó szirup, melyet vízzel, száraz pezsgővel vagy teával hígítva is fogyaszthatunk.

Reccept:

Hozzávalók:
Jeges levendula koktél szilveszterre:

Hozzávalók:narancs frissen kicsavart leve

10 dkg kristálycukor

víz a cukor felolvasztásához

Triple Sec ízlés szerint

1 l szénsavas ásványvíz

100 ml levendulaszörp

Elkészítés:
A cukrot, a narancsok levét és a vizet tegyük egy kis edénybe és lassú tűz felett kevergessük, amíg a cukor teljesen felolvad. Forraljuk fel a szirupot, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt, keverjük hozzá a levendulaszörpöt és a Triplse Sec-et. Tálaláshoz a pohárba tegyünk jeget, majd öntsük rá az ásványvizet és arra a narancsos levendulás szirupot. Az itókát előre is el lehet készíteni, de mindig a hűtőben tároljuk, lefedve.

Tipp: Hogy ez a mesebéli koktél igazán ünnepi színben pompázzon, készítsünk olyan jégkockát, melynek vízét levendulaszörppel ízesítünk.

Karácsonyi és szilveszteri kiegészítőként ajánljuk még a Szépségek Kicsi Boltjában elérhető edényfogókat, kenyeres kosarakat, tányér készleteket és egyéb levendulás konyhai eszközöket.

Érdekesség:
Krúdy Gyula Álmoskönyvében olvashatjuk: “Ha álmunkban levendula illatot érzünk, egy kedves élmény emlékét idézzük fel”, de így lehet ez éber állapotunkban is, annál is inkább, ha már jártunk a francia bíbor mezőkön, boltocskában és fogyasztottuk a helyben készült levendula fagylaltot vagy csokoládét. Itthon is formába öntötték a levendulát, a Kossuth utcán a levendulából készült “csodaszerek” a Szépségek Kicsi Boltjában elérhetőek, fogyaszthatóak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.