Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Május 03. 12:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

ITM-államtitkár: Magyarország számára kiemelten fontos az energiaellátás biztonsága

ITM-államtitkár: Magyarország számára kiemelten fontos az energiaellátás biztonsága

Magyarország álláspontja szerint az energiaellátás biztonságára kiemelt figyelmet kell fordítani az Oroszország elleni uniós szankciók meghatározásakor

- mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára az Energia Tanács hétfői brüsszeli rendkívül ülése után telefonon az MTI-nek.

Steiner Attila elmondta: az ülésen áttekintették az uniós országok energiaellátási helyzetét és a tagállamok által tervezett intézkedéseket.

Az államtitkár kiemelte: a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállítás leállításának nincs hatása a magyar ellátásbiztonságra. Magyarország továbbra is kapja az orosz gázt a szerződéseknek megfelelően, a Bulgárián keresztüli tranzit folyamatos és különösen fontos, hogy ez így is maradjon a magyar ellátás biztonságának szavatolása érdekében - szögezte le.

Az Energia Tanács ülésén Steiner Attila beszámolt arról is, hogy Magyarország nagyon sokat fordított az elmúlt években a gázhálózatra, kiépítette a határkeresztező kapacitásokat, ugyanakkor a gázforrások tekintetében rá van szorulva más tagállamokra, külső országokra. Kitért arra is, hogy Magyarország rendelkezik az egyik legnagyobb földgáztároló-kapacitással a régióban.

Az államtitkár a kőolajszállításról elmondta: folyamatos a hazai ellátás. Hangsúlyozta, hogy a hazai finomító az orosz kőolaj feldolgozására van optimalizálva, így a technikai és logisztikai adottságok miatt Magyarországnak nincs mozgástere, szüksége van arra, hogy az orosz kőolajszállítás fennmaradjon a következő időszakban.

Mint mondta, az elmúlt években sokat invesztáltak alternatív lehetőségekbe a régió országai, de még mindig jelentős az orosz energiától való függőség, évek alatt valósíthatók meg azok a beruházások, amelyek lehetővé teszik az ellátás biztosítását más forrásokból.

Leszögezte, hogy gyors változást nem lehet elérni, a gazdaság működéséhez szükség van az orosz gáz- és az olajellátás biztosítására.

Sajtóhírek szerint Magyarország és Szlovákia a helyzetére tekintettel könnyítéseket kaphat az uniós olajembargó alól, erről Steiner Attila azt mondta, szövegszerű javaslatot még nem kaptak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.