Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Március 21. 11:52, szerda | Helyi
Forrás: MSZP Orosházi Szervezete

Interpelláció dr. Dancsó József polgármesterhez

Interpelláció dr. Dancsó József polgármesterhez

Személyvonat érkezik. De meddig? Ezzel a címmel írt interpellációt Füvesi Sándor szocialista képviselő.

"Az elmúlt hetekben a sajtóban jelent meg a hír, majd a Parlament előtt lévő személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvényjavaslat múlt heti vitája során nyilvánvalóvá vált: Ön, Orosháza polgármestereként és egyben a körzet egyéni országgyűlési képviselőjeként a körzetünkben lévő több vasútvonal szinte teljes ellehetetlenítését kívánja támogatni, amivel én messzemenőkig nem értek egyet.

Ezt az interpellációt azért nyújtottam be Önhöz, hogy
1) felhívjam a figyelmét, hogy erre a példátlan rombolásra nem kapott felhatalmazást a választóktól, ezt sehol sem „ígérte meg”;
2) lehetőséget adjak Önnek, hogy kifejtse a fideszes központi diktátummal kapcsolatos ellenvéleményét, elmondja, hogy ezt az április 15-vel életbe léptetni tervezett menetrend-módosítást nem fogja támogatni, és ezzel megnyugtassa az itt élőket.

Ismerve Önt, előre kérem, hogy ez alkalommal ne próbáljon kibújni a válasz elől olyan mellébeszéléssel, mint „a döntés még nem született meg”, vagy hogy „várjuk meg a tárgyalások eredményét”. Látható ugyanis, hogy a Fidesz − szembemenve mindennel, amit ígért és sugalmazott éveken át − szisztematikusan zsigereli ki az egyszerű embereket, azaz ott nehezíti az életkörülményeiket, ahol csak tudja. Hol a gazdagokat támogató és a szegényebb többséget sújtó egykulcsos adórendszerrel, hol a nyugdíj- és a szociális támogatások megkurtításával vagy egyenesen a megvonásával, hol több százezer forintos tandíjjal, hol azzal, hogy immár a bölcsődei alapszolgáltatásért is pénzt fizettetnek. S teszik mindezt úgy, hogy munkahely nincs, a kevés konkrét ígéretük egyikét, az 1 millió munkahelyet pedig lassan már az sem veszi komolyan, aki kitalálta.

Most éppen országosan 414 vonatjáratot kívánnak megszüntetni, amelyből a legtöbb éppen a mi megyénket érinti: 58-at! Térségünket közvetlenül érinti:

Szeged−Hódmezővásárhely−Orosháza−Békéscsaba vonalon: 3;
Kiskunfélegyháza−Szentes−Orosháza vonalon: 8;
Mezőtúr−Orosháza−Mezőhegyes−Battonya vonalon: 10 megszüntetetésre váró vonat.

De nem járnak jobban azok sem, akik arra számítanak, hogy Békéscsabától gyakrabban indulnak majd Budapest felé a vonatok, mivel itt 6 vonatpárt szüntetnének meg, ami kis híján azt jelentené, hogy a nemzetközi, Romániából érkező és oda induló vonatok maradnak csak a belföldi közlekedés részei.

Orosháza 1870-ben kapott vasutat, ennek a város fejlődésében betöltött szerepe vitathatatlan. Eddig − mondjanak az Önök által megszokott „elmúltnyócévező” stílusban bármit − ezeken a vonalakon (a szentesin, a mezőhegyesin, a mezőtúrin, de különösen a Szeged−békéscsabain) megfelelő számú vonat járt, a szolgáltatás színvonalát inkább emelni, és nem csökkenteni kellene.

Néhány nappal ezelőtt Varga Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke nyílt levélben fordult a kormánypárti képviselőkhöz, így egyben Önhöz is, Polgármester Úr! Ebben megemlítette, hogy a parlamenti vitában egyetlen megyei kormánypárti képviselő sem tartotta fontosnak, hogy felszólalásával megvédje a térségünk érdekeit. Meg kell kérdeznem Polgármester Úrtól, úgy is, mint országgyűlési képviselőtől, hogy Ön miért nem védi a városunk és térsége érdekeit?

Fekete napokat él ez a környék. A miniszterelnök végleg lemondott erről a térségről. Igaz, hogy még PR okokból erre veszi a politikai turizmus útirányát, de erre a térségre valójában nem kíváncsi. A térségünkből a fiatalok elmenekülnek, mert nem látják a jövőjüket. Képtelenség, hogy egy Szegeden tanuló főiskolás öt óra alatt érjen haza Tótkomlósra, ez újabb elvándorlást fog eredményezni a térségből! Az emberek itteni boldogulásának fontos tényezője a vasút. Ezért közösen kell kiállnunk!

Jómagam is, és az MSZP helyi szervezete is így gondolkodunk. Bízom abban, hogy Ön is így gondolkodik. Orosháza és a térségünk érdekeiért közösen kell kiállnunk. A kérdés az, hogy Ön kiáll-e Orosháza és a térsége érdekeiért?

Személyvonat érkezik. − De meddig, Polgármester Úr?

Tisztelettel várom válaszát:

Orosháza, 2012. március 21.

Füvesi Sándor
önkormányzati képviselő"

Ezt az interpellációt az MSZP Orosházi Szervezete facebook oldalán képekkel gazdagítva tekinthetik meg.

Varga Zoltán osrszággyűlési képviselő aggályairől már írtunk korábban, melyet itt olvashatnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.