Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2012. Január 25. 06:56, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyet még a tudósok sem láttak

Ilyet még a tudósok sem láttak

Először sikerült tudósoknak pontosan végigkövetni élőben, hogyan változik meg egy anyag mágneses szerkezete.

A Paul Scherer Intézet (PSI) kutatói a Physical Review Letters című szaklapban mutatták be eredményeiket. A tudósok kísérletüket réz-oxiddal végezték. Ez az anyag a hőmérséklettől függően teljesen különböző mágneses tulajdonságokat vesz fel.

A kutatók lézeres villanással felhevítették a hideg réz-oxidot. Rövid röntgenimpulzusok segítségével aztán különböző időpontokban pillanatfelvételeket készítettek. Ezeken megmutatkozott, hogy az anyag szerkezete a fényvillanást követő mintegy 400 femtuszekundum múlva változni kezd. Egy femtoszekundum egy-ezerbilliomod másodperc.

Az anyagban lévő elemi mágnesnek nyilvánvalóan ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy reagáljon – írják a szakértők. A PSI kutatói számára, akik kísérletüket egy amerikai röntgenlézeren végezték, a felismerés igazi mérföldkövet jelent.

A tanulmány ugyanis először mutatta meg, hogy röntgenlézerrel valóban lehetséges lekövetni bizonyos különösen gyors mágneses folyamatokat. Pontosan ilyen vizsgálatokat készül a PSI kivitelezni a tervek szerint 2016-ra felépülő SwissFEL svájci szabadelektron-lézerrel, amely a mai PSI területének közelében kap helyet.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.

2023. Február 08. 13:23, szerda | Belföld

BÁV: háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt.