Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Június 26. 07:11, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Huszonnyolc spanyol bankot minősített le a Moody's

Huszonnyolc spanyol bankot minősített le a Moody's

Huszonnyolc spanyol bank hosszú futamú adósság- és betéti besorolását rontotta a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy gyengül Spanyolország szuverén hitelképessége, és ez hat a bankok adósprofiljára is.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, hétfő éjjel Londonban jelentette be a tömeges banki leminősítéseket, amelyek mértéke egy fokozattól a már igen agresszív osztályzatrontásnak számító négy fokozatig terjed.
A Moody's a lépés előzményeként két hete ugyancsak agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére minősítette le Spanyolországot mint szuverén adóst, azzal az indokkal, hogy a spanyol kormány által a bankrendszer feltőkésítésére tervezett 100 milliárd eurós hitelfelvétel tovább emeli az országra nehezedő, már a pénzügyi válság kezdete óta is "drámai" mértékben megnövekedett adósságterhet.
A hétfő éjszakai banki leminősítések egyik fő tényezője a Moody's indoklása szerint az volt, hogy a cég által gyengülőnek értékelt spanyol szuverén hitelképesség befolyásolja a kormány lehetőségét a bankrendszer támogatására, emellett nyomást gyakorol a bankok önálló adósprofiljára is.
A másik fő tényező az, hogy a Moody's várakozása szerint a bankok kitettsége a kereskedelmi ingatlanszektornak valószínűleg növelni fogja az érintett pénzintézetek veszteségeit.
A Moody's a hétfői tömeges banki osztályzatrontás előzményeként, június 13-án az addigi elsőrendű "A3"-ról - a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával - "Baa3"-ra rontotta Spanyolország szuverén kötvénykötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot is további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.
Ha a Moody's innen tovább rontja a spanyol államadós-besorolást, azzal Spanyolország ennél a cégnél elvesztené befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát, és így Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamely nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.
A leminősítés akkori indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a spanyol bankok támogatásának felelőssége a bankrendszer feltőkésítésére szánt 100 milliárd eurós külső támogatási csomag igénybevételével együtt is a madridi kormányé, és az euróövezeti mentőalapból (EFSF) folyósítandó feltőkésítési hitelt is a kormány veszi fel.
Ez a hitelfelvétel a cég szerint érdemben rontani fogja a spanyol kormány adóspozícióját. A Moody's közölte, hogy várakozása szerint a spanyol közadósság-ráta a hazai össztermék (GDP) 90 százalékának környékére emelkedik az idén, és az évtized közepéig növekedni fog.
Az adósságráta stabilizálása évekig tartó költségvetési konszolidációt igényel, és ennek következtében a spanyol kormány költségvetési és adósságpozíciója többé nem összeegyeztethető az "A" besorolási sávval, sőt még a "Baa" kategória felső végével sem - állt a Moody's elemzésében.
A cég indoklása szerint a spanyol leminősítés másik fő tényezője a kormány "igen korlátozott" piaci hozzáférése, amelyet éppen az bizonyít, hogy Spanyolország az EFSF forrásaira szorul bankjai feltőkésítéséhez, valamint az is, hogy a kormánykötvények értékesítése egyre inkább a hazai bankoktól függ. Ezek azonban éppen az euróövezeti jegybanktól (EKB) kérnek finanszírozást a kötvények megvásárláshoz.
A Moody's közölte, hogy véleménye szerint ez a helyzet fenntarthatatlan, és ha nem kezelik, akkor tovább növekszik annak a kockázata, hogy a spanyol kormány elveszíti a megfizethető kondíciók melletti hozzáférést a magántőkepiacokhoz, és maga is az euróövezeti mentőalap közvetlen támogatására szorulhat.
Ugyanerre a következtetésre jutottak más nagy londoni házak is.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak minapi elemzése szerint a banki hitelcsomag összességében "egy ideig" elszigeteli Spanyolországot más eurótagállamok problémáitól. Ahhoz azonban, hogy beváljon a Capital Economics azon előrejelzése, miszerint az euróövezetnek a cég által jósolt felbomlása csak Görögország és egy vagy két további kisebb perifériális tagállam távozására fog korlátozódni, az szükséges, hogy Spanyolország jelentős külső segítségben részesüljön - fogalmaztak értékelésükben a ház elemzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése