Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Április 06. 07:01, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Húsvéti zsiráfborjú az Állatkertben

Húsvéti zsiráfborjú az Állatkertben

Idén már a második zsiráfborjúnak örvendhetnek a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Hat héttel az előző kis zsiráf megszületése után a csapat egy másik nősténye is világra hozott egy életerős utódot.

Az Ingrid nevű anyaállatnak ez az első borja, és ehhez mérten kissé zavarban is van. A gondozók így kénytelenek voltak letakarni azt az ablakot, amin keresztül a közönség betekinthetne a „szülőszobába”, mert máskülönben az anya nem szoptatná rendesen a kicsit. Amint az apróság megerősödik, természetesen a nagyközönség is láthatja majd.

Kedd reggelre újabb zsiráf született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, így most két apróság is cseperedik a budapesti zsiráfoknál. Az előző kicsi még február 19-én, vagyis alig több, mint hat hete jött a világra. Természetesen a nőstény zsiráfok nem tudnak hat hét elteltével újabb utódot a világra hozni, hiszen maga a vemhességi idő is 450 napra tehető. A mostani utódot azonban nem a már rutinos anyának számító Santana, hanem egy fiatal nőstény, Ingrid hozta a világra. Az apa ezúttal is a Jonas nevű zsiráfbika, így a most született kicsi a másfél hónapja világra jött állat féltestvére. Az Állatkert történetében egyébként eddig – a kedden született állatot is beleszámolva – összesen 27 zsiráfborjú született, és arra is volt már példa, éspedig 1985-ben és 2002-ben, hogy egy naptári évben két zsiráf is napvilágot lásson.

A Fővárosi Állat- és Növénykert az elmúlt években olyan zsiráfállományt igyekezett kialakítani, amelyben három nőstény és egy hím alkotja a tenyészállományt, ami lehetővé teszi, hogy rendszeresen, minden évben szülessenek zsiráfok. Ennek érdekében a már korábban itt élő, Santana nevű nőstény mellé 2004 őszén egy fiatal hímet szereztek be, majd 2008-ban, a zsiráfok jelenlegi, a korábbinál nagyobb befogadóképességű férőhelyének elkészülte után két fiatal nőstény is érkezett a Prágai Állatkertből. Jonas és Santana frigyéből eddig már két utód is született, a fiatalabb, prágai születésű nőstények azonban csak a közelmúltban érték el az ivarérettséget. Az ötéves Ingrid így most először adott életet egy zsiráfborjúnak -írja sajtóközleményében Hanga Zoltán, az Állatkert szóvivője.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.