Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Augusztus 29. 15:22, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Hétfőn mérték az idei nyár legnagyobb áramfogyasztását

Hétfőn mérték az idei nyár legnagyobb áramfogyasztását

Hétfőn regisztrálták az idén nyári áramfogyasztási csúcsot, de a két évvel ezelőtt mért rekordot a rendkívül meleg időjárás ellenére sem haladta meg az ország áramfogyasztása.

A tájékoztatás szerint a rendszerterhelés csúcsértéke 6626 megawatt (MW) volt hétfőn, a 19,30 és 19,45 óra közötti negyedórában.

A magyarországi áramfogyasztás az eddigi abszolút nyári rekordot 2021. június 24-én érte el, azon a napon 6940 MW-os rendszerterhelést mértek. Továbbra is jellemző ugyanakkor, hogy a téli áramfogyasztás nagyobb a nyárinál, a történelmi rekordot 2022. január 25-én regisztrálta a rendszerirányító, akkor 7396 MW volt a rendszerterhelés.

Ezen a nyáron a második legnagyobb csúcsértéket augusztus 22-én, a harmadikat pedig augusztus 23-án regisztrálta a Mavir.

Jellemzően a kánikulában a klímaberendezések használata, valamint az ipar pörgeti a fogyasztást; az ipar inkább július első feléig, majd a nyári szabadságok megkezdése miatt kevésbé dominál. Augusztus végén, a szabadságok után az ipari fogyasztás ismét emelkedik, de olyankor általában már nem szokott kánikula lenni, ebben kivétel az idei nyár - közölte a rendszerirányító.

A Mavir jelezte azt is, hogy a tavaly kialakult és jelenleg is tartó háborús, valamint energiaválság helyzet miatt a villamosenergia-fogyasztás jelentősen visszaesett az országos adatok alapján, ami megközelítőleg 8 százalékkal kisebb felhasználást jelent az eddigi éves adatok szerint. A csökkenés különböző mértékben ugyan, de az ipari és a háztartási felhasználásra is igaz.

Fotó: Pixabay

Címkék: áramfogyasztás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.