Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Április 13. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hat önkéntes járási mentőcsoport jön létre idén

Hat önkéntes járási mentőcsoport jön létre idén

Hat önkéntes járási mentőcsoportot alakít ki idén a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megyei rendeltetésű szervezetek mintájára. A civilekből és mentőszervezetekből álló egységek az adott járást érintő veszélyhelyzetek, például árvíz esetén vethetők be – közölte Takács Árpád igazgató. Április 6-án Kőszegen már bemutatkozott az ország első járási mentőcsoportja, az Írottkő Mentőcsoport.

Az elmúlt 3 évben az ország minden megyéjében létrejött egy-egy önkéntes mentőcsoport. „Ezt a pozitív példát szerettük volna alkalmazni járási szinten” - közölte Takács Árpád igazgató. A járási csoportokban önkéntesen jelentkező polgárok és speciális mentőszervezetek vesznek részt. Az új katasztrófavédelmi törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a rendszerbe önkéntes és köteles polgári védelmi szervezetek is bekerüljenek.

A kezdeményezés célja, hogy integrálja az egy-egy feladatra specializálódott, különböző ismeretekkel és eszközökkel rendelkező önkéntes mentőszervezeteket. Az egységek eddig egymástól elszigetelten működtek, nem voltak képesek komplex feladatok ellátására.

Az önkéntesek számára a jogszabálynak megfelelően évente 40 óra elméleti és 72 óra gyakorlati felkészítést kell tartani. A kőszegi Írottkő Mentőcsoport már bemutatkozott, letette az esküt és április 6-án egy rendszerbeállító gyakorlaton is részt vett. A törvény értelmében ezután bevethető akár hó-, akár árvízhelyzet, vagy egyéb, egész járást érintő veszélyhelyzet esetén.

Idén még öt egység létrehozását tervezik. Május 11-én bemutatkozik a szombathelyi székhelyű Borostyánkő Mentőcsoport, továbbá megalakul a sárvári járásban a Rába, Szentgotthárdon a Hármashatár, a vasvári járásban a Hegyhát és Celldömölkön a Kemenesalja Mentőcsoport.

A felszerelése elsősorban a tagszervezetek saját tulajdonában és használatban lévő eszközökből áll. Rendelkeznek többek között szállítóeszközökkel, orvoscsoporttal, tűzoltóeszközökkel és védőfelszerelésekkel. A technikai felszerelések igazodnak a járási sajátosságokhoz és az ellátandó feladatokhoz. A Borostyánkő Mentőcsoporthoz például alpinisták is csatlakoztak, figyelembe véve, hogy Szombathelyen magas épületek is vannak. Emellett búváregység is segíti a vízi kutatást és mentést.

„Annyi pénzbe kerül, amennyire alkalmazzuk” - fogalmazott Takács Árpád. A résztvevők önkéntesek, a beavatkozás költségeit és az esetleges eszközkárokat azonban az elrendelőknek – így például a megyei vagy járási védelmi bizottságoknak – kell állniuk. Az igazgató ennek ellenére azt tapasztalja, hogy valamennyi résztvevő a saját járásán belül térítésmentesen végzi a tevékenységet. Amennyiben a járáson kívül kell menni, akkor fogják a költségeik megtérítését igényelni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.