Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Március 29. 07:50, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Gyúró Istvánné Fekete Erzsébet és Gyúró István kiállítása

Gyúró Istvánné Fekete Erzsébet és Gyúró István kiállítása

Március 23-án este 5 órakor Koszorús Oszkár Orosháza város díszpolgára köszöntötte a megjelenteket a kiállítás megnyitóján.

„Gyuró István grafikusművész és felesége, a három esztendeje elhunyt Fekete Erzsébet középiskolai tanár fotókiállításán szeretettel köszöntöm Mindnyájukat!” – Így kezdődött Koszorús Oszkár beszéde, mikor is megköszönte mind a Petőfi Művelődési Központ vezetésének és a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesületének, hogy védőszárnyai alá vették a pénteki tárlatot.

Fekete Erzsébet tősgyökeres orosházi volt, 1950-bes évek második felében a Táncsics Mihály Gimnázium atléta csapatának tagja volt, Glózik Pál tanár úr tanítványa. Az egyik fotója, melyet 1958. nyarán készített Budapesten , az országos középiskolai atlétikai bajnokságon. Ez a kép megjelent a Sport és Tudomány című folyóiratban „A győztes orosházi leánycsapat” aláírással. Fekete Erzsébet 1964-ben diplomázott az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar – történelem szakon, majd megszerezte az angol tanári diplomát is. Különböző általános és középiskolákban, kollégiumokban dolgozott, majd 1972 – 1996-ig, nyugdíjba vonulásáig volt a Nemzetközi Előkészítő Intézet nyelvtanára, ahol külföldi diákokat oktatott a magyar nyelvre. Nyugdíjasként magyart tanított, leginkább angol anyanyelvű tanítványainak. Sokat segített Cipruson élő lányának az unoka nevelésében.

A virágok fotografálását a természetfényképezés műfajcsaládjába sorolják. Erzsi kedvelte a természetet, várta a virágok nyílását, szeretett szép, virágos környezetben élni, szerette a virágok illatát. Nyugodtan állíthatjuk, a virágok bűvöletében élt. 2006-ban vett egy digitális fényképezőgépet, alig várta a nyarat, mikor sok a fény, aztán igyekezett szép fotókat alkotni. „. Itt láthatjuk az eredményt. A sok színben pompázó rózsákat, a virágzó tulipánt, a tavaszi kankalint. Szerette az élénk színű, dekoratív virágokat. Tudta, a fotózásnál legfontosabb a természetes fény. Szerette a nap ragyogását. Kiválasztotta a legideálisabb időszakot, figyelt arra is, a „célpontot” ne mozgassa meg egy gyenge fuvallat sem. Legfontosabbnak tartotta, hogy a virágra fókuszáljon, legyen a megszólalásig élethű, legyen minden természetes. Mindig tudatosan választotta ki azt a virágot, amit majd megörökít.” – hangzott el Koszorús Oszkártól.

Gyuró Istvánban – bár több mint fél évszázada a fővárosban él – ma is orosházi szív dobog. Lokálpatrióta. Számon tartja az elszármazottakat, sokakkal ápolja a kapcsolatokat. Gyuró Istvánék Orosházán laktak a Pacsirta utcában, édesapja elismert cipész mester volt, édesanyja szentmiklósi lány. Az ő nővérének férje pedig Horváth Kálmán református lelkész. Általános és középiskoláit Orosházán végezte, a Kerti Károly vezette szakkörben tette meg kezdeti lépéseit a művészetben. 1957-ben érettségizett a Táncsics Gimnáziumban. 1963-ban végzett Budapesten, a Képzőművészeti Főiskola sokszorosító grafika szakán Kádár György, Ék Sándor és Máté András tanítványaként. Még abban az évben összeházasodtak Fekete Erzsébettel. Néhány évig rajztanárként kereste kenyérét, majd negyedszázadig a Hungexpo külföldi kiállításainak grafikai terveit készítette és kivitelezte. Ugyanakkor más külföldi megbízásokat is kapott, itthon a fővárosi Közlekedési Múzeumban két reprezentatív történeti kiállítás installációját tervezte és valósította meg.

Az 1980-as években igen sok kitűnő filmplakátot is készített. Szülővárosával mindig élő kapcsolata volt, a Szántó Kovács Múzeumban 1980-ban, a Táncsics Gimnáziumban 1997-ben, a Városi Képtárban 2006-ban volt gyűjteményes tárlata, ő tervezte a gimnáziumban elindított Vinculum egyesület emblémáját. 2011 novemberben, itt az épület második emeletén megrendezett ünnepségen Gyuró István felelevenítette a száz esztendeje született Nagy Gyula múzeumigazgató, etnográfus emlékestjén, közös munkájukat. Feleségének halála után Ciprusra utazott lányához, ahol elkészítette a most bemutatott fotókat. Mint elmondta, nagy kedvét lelte ebben.

„Megállapíthatjuk, Gyuró István tanult művész, ismeri a képszerkesztés szabályait, a fény és árnyék képalakító szerepét, művész szemeivel igyekszik valami pluszt adni a látványhoz. Az a törekvése, hogy megállítsa a neki is tetsző pillanatot, megteremtse a költői hangulatot.”

A kiállításról készült képeket itt tekinthetik meg.


Címkék: kiállítás, PMK

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.