Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2013. Április 09. 15:03, kedd | Helyi
Forrás: Bod Péter

Gyermekétkeztetés: a kiszolgáltatottság stációi

Gyermekétkeztetés: a kiszolgáltatottság stációi

Eötvös József Katolikus Általános Iskola rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 177 tanulójából csupán 13 kapta meg a törvényben előírt háromszori étkezést – ezt állapította meg egy most lezárult vizsgálat.

Minderről Füvesi Sándor önkormányzati képviselő beszélt az orosházi MSZP keddi sajtótájékoztatóján, ahol ismertette Szabó Máténak, az alapvető jogok biztosának az iskolák gyermekétkeztetésével kapcsolatos jelentését. A helyi szocialista politikus hangsúlyozta, hogy az ombudsmani jelentés a tavaly októberi állapotokat rögzíti. Magát a jelentést a napokban publikálták.

Füvesi Sándornak tavaly szeptemberben jutott tudomására, hogy a törvényi előírások ellenére a helyi Eötvös iskolában a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők nem kapják meg a napi háromszori étkezést. (Ez ebéd mellett tízórait és uzsonnát foglal magában.) A tájékoztatón kiosztott jelentésből kiderül, hogy az Eötvös iskola fenntartója, a Szent Gellért Katolikus Iskolai Főigazgatóság főigazgatója korábban úgy nyilatkozott, hogy a jogosultak megkapják a napi háromszori étkezést. Utóbb ezt erősítette meg az iskola szülői munkaközössége is, azzal a megszorítással, hogy ez „tudomásuk szerint” így van.

Járni jár, de nem jut

A szocialista képviselő az eredménytelen helyi egyeztetések után (az anomáliára felhívta Dancsó József orosházi polgármester és Kiss-Rigó László katolikus megyéspüspök figyelmét, de utóbbitól semmilyen választ nem kapott) fordult az alapvető jogok biztosához, aki hivatalból vizsgálatot rendelt el. Ez a vizsgálat állapította meg – kizárólag az intézményi adatszolgáltatás alapján –, hogy „az Orosházán a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyerekek száma 177 fő, az iskolában 13 tanuló étkezik napi háromszor.”

E szerint – hangsúlyozta az MSZP-s képviselő – 164 olyan gyerek nem jutott hozzá a napi háromszori étkezéshez, akinek ez a törvény által biztosított alanyi joga lett volna. Ugyanakkor a jelentés idézi a helyi iskola igazgatójának, az étkezéssel kapcsolatos tájékoztatóját. E szerint: „A kedvezményes étkeztetésben részesülőknek az új tanévben csak az ebéd megrendelését tudjuk biztosítani. (…) de tízórait és uzsonnát csak azok rendelhetnek az iskolában, akik az étkezésért teljes árat fizetnek, semmilyen kedvezményben nem részesülnek. Az ok: a rendelkezésre álló normatívából ennyire telik.” Ez a kijelentés éles ellentétben áll azzal az ugyancsak igazgatói állítással, hogy a jogosultak megkapják a napi háromszori étkezést.

Sokakat vizsgáltak

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az ombudsmani jelentés hazánk több iskolája esetében vizsgálta a gyermekétkeztetés kérdését (önkormányzati és egyházi fenntartásúakban egyaránt) és egyszerre talált arra példát, hogy az étkezésre gyerekenként biztosított évi 68 ezer forintból tudták vagy éppen nem tudták biztosítani a fenntartók a rászorulók esetében a napi háromszori étkezést. (Külön kiemelték a kaszaperi Mátyás Király Óvoda és Általános Iskolát, ahol 116 gyerekből 105 részesül rendszeres gyerekvédelmi kedvezménybe, akik hozzá is jutnak a térítésmentes étkezéshez.

Időközben a gyerekek étkezési normatíváját 102 ezer forintra emelték fel – hangzott el a tájékoztatón. Ahogyan az is, hogy az ügyben a helyi polgármester a Békés Megyei Kormányhivatalhoz fordult, de az ellenzéki politikus szerint nincs hír arról, hogy a kormányhivatal állásfoglalása megszületett volna az ügyben.

Kisebb vitába bonyolódott hírportálunk Füvesi Sándorral, akitől azt kérdeztük, hogy nem tekinthető a probléma megoldásának irányába tett lépésnek, ha valaki nem válaszol több levélre. (Arra utaltunk, hogy két levélre sem reagált Kiss-Rigó László megyéspüspök.) Füvesi ezt a kérdésünket véleménynek minősítette, de megismételt kérdésfelvetésünkre elismerte, hogy: „Valóban nem.”

Az idézett jelentés azzal zárul, hogy felkéri az orosházi Eötvös iskola fenntartóját: a Gyermekvédelmi Törvényben foglaltak szerint tegyenek eleget az étkezésre vonatkozó feladatuknak, és biztosítsák a napi háromszori érkezést.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 23. 06:52, kedd | Belföld

Rekordszámú jelentkező regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

Rekordszámú jelentkező, több mint 100 ezer önkéntes regisztrált az idei TeSzedd! hulladékgyűjtési akcióra

2024. Április 23. 06:46, kedd | Belföld

Csaknem 200 ezer notebookot osztanak ki a nyári szünetig

A nyári szünet kezdetéig csaknem 194 ezer hordozható számítógépet juttatnak el az ötödik, a hatodik és a kilencedik évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek