Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. December 26. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Guinness-rekorder lett a szívátültetett

Guinness-rekorder lett a szívátültetett

Bekerült a Guinness világrekordok könyvébe egy brit férfi, aki minden eddigieknél hosszabb ideje él a szívátültetést követően. A 71 éves John McCafferty előtt egy amerikai tartotta a rekordot, ő 30 év 11 hónap és 10 napot élt a szívátültetés után, s 2009-ben hunyt el.

A Buckinghamshire megyei Newport Pagnell városkában élő McCafferty 1982. október 20-án kapott új szívet. Az akkor 39 éves férfi szívelégtelenséghez vezető kitágulásos szívizom-elfajulásban szenvedett, s az életmentő műtétet a middlesexi Harefield kórházban hajtotta végre rajta az azóta már világhírű szívsebész Sir Magdi Yacoub és csapata. Orvosai akkor azt jósolták neki, hogy legfeljebb öt éve van hátra.

John McCafferty kijelentette, hogy rekordja reményt adhat a transzplantációra várakozó betegeknek.

'Azt akarom, hogy ez a világrekord ösztönzést jelentsen mindazoknak, akik szervátültetésre várnak, és azoknak is, akik szerencsések voltak, és hozzám hasonlóan új szívet kaptak' - mondta a brit férfi, akinek egy tanácsa van, 'mindig reménykedni, pozitívan gondolkodni a jövőről és követni az orvosi utasításokat'.

Az első sikeres szívátültetést 1967-ben hajtotta végre a dél-afrikai Fokvárosban Christiaan Neethling Barnard professzor. A beteg, Louis Washkansky 18 napot élt az új szívvel - írja a nol.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.