Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. November 24. 13:24, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Geotermikus kút Gyopárosfürdőn

Geotermikus kút Gyopárosfürdőn

Csütörtök délelőtt Gyopárosfürdőn összegyűltek a kivitelezők és átadták a geotermikus kutat, mellyel már közel egy hete fűtik nem csak az Élményfürdőt, de a fürdőgyógyászatot és az Egészségmegőrző Központot is.

Dr.Dancsó József megköszönte a kivitelezőknek a hosszú hónapokon keresztül végzett munkájukat, melyet egy ünnepélyes átadással zártak le. A régióban egyedül álló beruházásról van szó. A kút amellyel fűtenek 530 millió forintba került, ennek 50 %-át Európai Unós forrásból származik, 50 %-a pedig önkormányzati erőből lett finanszírozva. A polgármester elmondta, hogy nem kis költség volt ez a városnak, de a hatékony működés és a spórolás érdekében vágtak bele a projektbe.
Csizmadia Gergely, a Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója a költség megtakarításról beszélt. A kút használatával 40 millió Ft-os megtakarítás várható.
Kujbus Attila a műszaki paramétereket ismertette. Kiemelte, hogy a gyopárosfürdői geotermikus rendszer a legkorszerűbb visszasajtolási rendszert képviseli. Úgy van megtervezve, hogy a termelvény 100%-a visszasajtolásra kerül ugyanazon rétegekbe, amelyekből kitermelésre kerül. A hévíz a felszínen is túlnyomás alatt van, így az elnyelt és szabad gáz túlnyomó része a termelvényben marad és visszasajtolásra kerül. A két visszasajtoló kút önállóan is képes a teljes vízmennyiség vissza sajtolására, így a rendszer működőképes akkor is, ha bármelyik visszasajtoló kúton karbantartás vagy üzemzavar történik.
A hévíztároló rezervoár védelmét szolgálja a termelvény visszasajtolás előtti felszíni szűrése. A jobb haza gyakorlat 20-50 mikrométeres szűrést biztosít, ám ez az új rendszer 2 mikrométeres szűréssel van tervezve. ez a legkorszerűbb szűrési elvárásoknak is megfelel.
A sok korszerű eljárás miatt a geotermikus energia szakma nagy figyelemmel fogja kísérni a kút üzemeltetését.

Címkék: Gyopárosfürdő

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén