Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. December 13. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ferenc pápa visszatereli a nyájhoz a pásztort

Ferenc pápa visszatereli a nyájhoz a pásztort

‘Nem lehet úgy hagyni a dolgokat, ahogy most vannak’ – írja az Evangélium öröme című apostoli buzdításában Ferenc pápa. A dokumentum értelmezésében Török Csaba plébános volt a segítségünkre: szerinte Ferenc egyszerre paradigmaváltó és hagyománytisztelő egyházfő – arra készteti papjait, hogy dogmák helyett az emberekkel, az egyén mellett pedig a közösséggel foglalkozzanak, éppúgy, mint a kereszténység kezdeteinél. A visszatérés létfontosságú lehet a katolikus egyház megmaradása szempontjából is.

“Az egyház számára mindig fontos volt, hogy valamiféle organikus fejlődésre is képes legyen évezredes fennállása során.. XVI. Benedek ezt úgy juttatta kifejezésre, hogy nekünk fontos a folytonosság hermeneutikája.” – magyarázza a plébános. A radikálisnak tűnő szemléleti váltás, amely az új egyházfő működését fémjelzi tehát mégsem olyan radikális; vagy legalábbis csak részleteiben. “Sok újdonság említhető Ferenc pápa kapcsán, hiszen dél-amerikaiként látványosan fontos neki az emberi közelség, míg mi európaiak szélsőségesen individualisták vagyunk. Egyébként azonban kisebbségként, mert a Föld lakosságának nagyobbik része más mentalitású, más gondolkodású, mint mi.” – mutat rá a szakértő. Ennek ellenére mégis úgy véli, hogy az új pápa útja egyszerre jelent folyamatosságot és újdonságot. “Egészségtelen az a felfogás, ha egy világegyház teljes problematikáját Európa határozza meg. Mert mást jelent a család problémaköre Nyugat-Európában, mint mondjuk Latin Amerikában.”

Az apostoli buzdítás része, hogy elkerüljük a „temetői lelkivilág” kialakulását: utóbbi reális veszély, mert mindennapjainkban ál-problémákkal, s nem az embert igazán, mélyen foglalkoztató kérdésesekkel foglalkozunk. Utóbbi érvényes az egyházra is, ami elmerül a kánonjogi és adminisztrációs kérdésekben, ahelyett, hogy ez emberek lelkével törődne. Török Csaba szerint Ferenc pápa ezt látja, és ez ellen szeretne tenni: “ Szeretetnek álcázott módon védelmezzük a liturgiát, a tan tisztaságát, az egyház jogait, de közben a pápa rákérdez, hogy ezekben a nagy emberi projektekben hogyan valósítjuk meg az evangéliumot. Mert tényleg az a tapasztalat, hogy ahol tervek és kánonok alapján gondolkodunk, ott hamar elfelejtjük a végcélt: hogy az evangéliumból adjunk az világnak.” – mondja. Az új pápa esetén ezzel magyarázható az egyszerűsítés, a puritán szemlélet is.

“Az elmúlt évtizedekben hozzászoktunk az intellektuális karakterekhez, akiknek életszentsége is kézzel foghatóvá vált.” – utal II. János Pál és XVI. Benedek működésére Török Csaba, ezzel szemben Ferenc pápa a jézusi tanítást szigorúan véve követi, az egyszerű ember nyelvén szól az egyszerű emberhez. Tudatos program az egyházfői méltóság lecsupaszítása: “Ez már a megválasztásakor nyilvánvalóvá vált, hiszen az öltözködésében egy radikális visszafogottság jelent meg: a fehér reverendát fölvette, a többi ruhadarabot visszautasította. A népi legendárium szerint azt mondta, hogy a karneváli idény véget ért.” – idézi fel a tavaszi eseményeket a plébános.

A világban tapasztalható egyre több probléma és az ezzel párhuzamosan megjelenő szekularizáció egyre nagyobb felelősség hárít minden új vallási vezetőre, amivel “Rengeteg katolikus van a világban, körülbelül a világ hatoda, de ez mintha nem érződne elég súllyal. Ha 12 apostol kifordította a négy sarkából a világot, akkor több mint egy milliárd katolikusnak mit kellene elérnie a világban? Ferenc pápa ezt akarja elérni: kvázi prófétai útmutatással járjon elöl, és buzdítson, lelkesítsen, változást váltson ki.” – fejti ki Török Csaba. Úgy akarja megmozgatni az egész világot, mint régen senki, úgy, hogy a ‘A kardokból ekevas, a lándzsákból kasza legyen.’ Bár a katolikus egyház politikai befolyása ma nagyon alacsony, a pápának is határozott és erőteljesen bíráló véleménye van a modern világ hatalmairól: “Ki kell mondani, hogy a nagy nyugati kormányzatok elsősorban saját kis gazdasági érdekeik szerint működnek. Ezért fontos, hogy Ferenc pápa népmozgalommá szélesíti a béke ügyét.”

Ehhez pedig elsősorban a fiatalokat, a jövő reménységeit kell hatékonyan megszólítani, amelyet szintén rendhagyó módon tesz meg az egyházfő. Szerinte ugyanis előre gyártott paneleket próbálnak keresztülnyomni a fiatalokon, ami éppen a valós döntési szabadságtól fosztja meg őket: “A reménynek az is része, hogy látok magam előtt egy jövőképet: hogy van bennem családalapítási lendület, hogy érzem, van előttem egzisztenciális távlat. Ha a felnőttek világa csak a sorban állás és beletörődés lehetőségét kínálja, akkor elvesztem a reményt.” – véli Török Csaba. Éppen ezért a végcél, hogy ne a katolikus közösség elit részét, a papságot és a mélyen hívőket aktivizálják, hanem az abszolút többséget: erre jó lehetőség a hazánkban is működő Városmisszió-program és az egyházi családlátogatási rendszer is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése