Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Április 10. 11:40, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Euforikus érzés volt

Euforikus érzés volt

Az orosházi Zeneiskola magánénektanára, Nagy Krisztina nem csak éneket tanít, hanem hangképzést is, a diákok egyenként járnak hozzá. A szakértelme és tehetsége a Csillag Születikben az egész ország tudomására jutott.

Nagy Krisztinát még Szegeden is megállították a Vadasparkban, hogy gratuláljanak neki.

Mióta tanulsz énekelni, melyik iskolákba jártál?

Amióta az eszemet tudom, éneklem. 12 éves korom óta tanulom. Magán úton kezdtem Cseh Judit erdélyi népdalénekes tanításával, utána Marosvásárhelyen a Művészeti Líceumban egy évet tanultam. 16 éves voltam, mikor Magyarországra költöztünk. Akkor úgy éreztem, hogy a világot vágták el alattam, hiszen tinédzserként nehezebb volt egy ekkora váltást megélni, a barátaimat kellet otthagynom, ráadásul Vácon kollégiumba mentem, így a szüleimet is csak hétvégenként láthattam. A Váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Iskolában 4 évig tanultam két fantasztikus tanártól, Rácz Évától és Ókovács Szilvesztertől. Később a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben Schultz Katalin és Hegedüs Gönczi Katalin tanítványa voltam. Ezek a tanárok technikailag és szakmailag is a csúcson vannak.

Említetted, hogy 16 évesen nehéz volt a váltás. Ki volt akkor a támaszod?

Az fájt a legjobban, hogy a barátaimtól távol kerültem, de tudtam, hogy a szüleim miattam döntöttek így. Én tudtam, hogy az énekléssel szeretnék foglalkozni és a váci tanárnő, Rácz Éva végig mellettem állt érzelmileg is. Ő tudta, hogy nekem nehéz volt akkor a költözés miatt és mindenben segített. Mikor elment szülni az Éva, akkor jött Szilveszter, aki megnyitotta nekem az opera irodalmat. Onnantól elkezdtem rajongani az operáért. Miskolcon a két Katalintól az énektechnikát tanultam meg, majd Szegeden énekművész diplomát szereztem, ott D. Szécsi Edit oktatott.

Nagyon különleges hangszíned van, nem sokan büszkélkedhetnek ilyen hanggal.

Már Vácon is szemezgettem az Éj-királynő bosszúáriájával. Azt mondják, hogy a drámai koloratúr szoprán hang az énekes 30-as éveire érik be igazán. Bár mindent énekeltem, de a főiskolán már látszott, hogy magas hangom van. A szülés után dőlt el bennem, hogy a drámai koloratúr vagyok és nem lírai. Először a lírai zenékkel próbálkoztam, de nem ment olyan jól, mint a drámai. Verdi és Mozart drámai koloratúr szerepei mennek igazán jól. A terhesség alatt 9 hónapig volt bennem a kicsi, ez az idő alatt nyúlt a rekeszizmom is. A laza rekeszmozgás miatt tudom megcsinálni a szerepeimet.

Hogy élted meg a Csillag Születik válogatását?

Ami a legnehezebb volt, hogy várni kellett. Bár én még szerencsés voltam, reggel 8-ra mentem és 3-4 körül kerültem sorra. Nehezen viseltem a várakozást, mert beteg voltam, 38 fokos lázzal álltam a színpadra. Amit a nézők láttak rajtam az az adrenalin volt. Olyan euforikus érzéssel töltött el, sehol máshol nem éltem még meg amit a Csillag Születikben. Úgy éreztem, hogy a saját testemből lépek ki és magamat látom, hallgatom. Én egy lapra tettem fel mindent, annyira akartam. Nem csak a színházban való fellépés a célom, hanem az, hogy imádok énekelni, szeretek a színpadon lenni és szeretem előadni, amit tudok. Tanítani is szeretem. Sorra hozzuk az eredményeket, 3 musicalt a színpadra tettünk. Mindegyik teltházzal mentek, még a Duna TV-ben is a Kívánság Kosár c. műsorban is beszélhettem az előadásról. Ezekben a színdarabokban az Orosházi Rotary Club, az Evangélikus Egyház és iskola valamint a Zeneiskola is segített szervezni, lebonyolítani. A tanítványok szülei is támogatták minden ötletem.
Visszatérve a Csillag Születikre, Puzsér Róbert egy megosztó személyiség, a több ezer jelentkezőből 25-re mondott igent, köztük nekem is. Nem is akármilyen igent kaptam. Hajós András arcán pedig látszott, mikor a három vonalas f-et kiénekeltem, hogy „igen, megcsinálta”. Nagyon boldog voltam, a mai napig nagyon örülök. Nehéz volt kibírni, hogy ne mondjam el senkinek az adás előtt. Múlt hét szerdán hívtak fel, hogy szombaton kerülök adásba és az nap lesz a CSISZ forgatása is, amit az adás után a Cool-on adtak le.

A tanítás mellett van még időd fellépni?

Persze, a tanításon kívül, hétvégenként szoktam fellépni és nem csak komoly zenéket éneklek, operettet, musicalt és még pop-ot is, de egyébként minden stílusban szoktam énekelni. Ez volt a negyedik tehetségkutatóm. Egyszer voltam a Megában, kétszer a Csillag Születikben és egyszer az X-Faktorban. Most sikerült először a zsűri elé kerülnöm. Ez már egyenes út a célom eléréséhez.

A hangod alapján jól illenél a színházak színpadára, szerinted eddig miért nem sikerült ez?

Kinézetre nem vagyok egy nagydarab, pedig az operaénekesek általában nagyobbak és olyan komolynak sem nézek ki, mint ahogy az opera énekesek kinéznek. Kinézetre inkább”pop-sztárra” hasonlítok, mert mindig mosolygok és nincs mindig komoly arckifejezésem. A kinézet is egyfajta igényesség, én erre adok. Ha kimegy az ember egy színpadra a látványnak is kellemesnek kell lennie, nem csak az éneknek.

Szombaton (április 14.) fél 8-kor kezdődik a Csillag Születik, ahol kiderül, hogy Nagy Krisztina tovább jut-e az élőadásba.

A válogatásonWolfgang Amadeus Mozart Varázsfuvola című operájából választotta az Éj-királynő bosszúáriáját:


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.