Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Május 24. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Erdélyben jártak...

Erdélyben jártak...

Az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola hetedikesei értékes napokat tölthettek Erdélyben a HATÁRTALANUL! program keretében. 2012. május 7-től 10-ig.

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával, 5 pedagógus kísérővel barangolták be a csodálatos vidéket. A BGA-11-HA-01-293 azonosítószámú projektre az intézmény 882 800 Ft támogatást nyert.

A tanulmányi kirándulás révén 42 diák fordulhatott meg Kalotaszentkirályon és Szovátán, ahol külhoni magyar gyerekekkel barátkozva megismertették velük s általuk saját, szűkebb hazájukat, népművészetük értékeiket. A gazdag programkínálatban szerepelt a tánc- és daltanulás ugyanúgy, mint a baráti labdarúgó mérkőzés, a kürtős kalácssütés, a közös séta, és a szívélyes beszélgetés. Az iskolai együttműködés elmélyítésének szándéka mellett fogadalmak születtek a személyes barátságok későbbi ápolására is.

A nagy utazás részesei rácsodálkoztak az ember és a természet érintetlen kapcsolatára. Az irodalmi és a történelmi múlt nyomán haladva, a művészeti remekek között az iskolapadban szerzett tudás megélt valósággá nemesedett. A diákok életre szóló, személyes élményekkel gazdagodva szerezhettek bizonyosságot a határainkon túli, magyar szótól hangos településeken. Megérezhették a közös nyelv, a közös történelem, a közös irodalom, a közös népművészet összekovácsoló erejét, rendíthetetlen felelősségét.

A visszaérkezők az orosházi iskola falai között, május 15-én két Határtalanul! órán rendszerezték az Erdélyben szerzett ismereteket. Az élmények és tapasztalatok sokasága a közös emlékezettel vált hitelessé. A május 17-i útibeszámolón a gyerekek készítette fotók, beszédes filmrészletek idéztek megható, izgalmas, de vígságos pillanatokat is.

A nagyszámú közönséget is magával ragadta az Erdélyben jártak nemzeti összetartozást építő, közösséget kovácsoló szándéka, Wass Albert gondolatával: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen!”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.