Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Június 23. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Építésügy: több ellenőrzés jut kevés lakásra

Építésügy: több ellenőrzés jut kevés lakásra

Idén megemelkedett az elvégzendő elsőfokú építésfelügyeleti ellenőrzések száma, amelynek teljesítése nehézséget jelent az építőipar helyzete miatt. Az előírt szám tartásához egy épületet többször is ellenőrizni kellene, mert nincs ennyi lakásépítés Jász-Nagykun-Szolnok megyében, ugyanakkor érzékelhető egyfajta fellendülés – tájékoztatta a Rádió Orientet az Építésügyi Hivatal vezetője. Simkó József a megyében zajló beruházásokról elmondta, lassan betelik a szolnoki ipari park.

Az építés felügyeleti munka területén is változást hozott a Kormányhivatalon belül az Építésügyi és Örökségvédelmei Hivatalok életében a 2013-as év, ide került a másodfokú építéshatósági ügyek intézése, az építésfelügyeleti másodfokú ügyintézési feladatok, ellenőrzések és a műemlékvédelmi feladatok. Ezzel egy időben az első fokú építésfelügyeleti hatósági feladatok lekerültek a járási hivatalokhoz, a szolnoki, karcagi és törökszentmiklósi szakigazgatási szervekhez. Az átszervezés miatt bővíteni kellett a létszámot, az örökségvédelemhez is kellett két fő - mondta a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal vezetője. Jelenleg 8 fővel dolgoznak. Az első fokú építésügyi felügyeletet a járási hivataloknál viszont nehéz volt feltölteni.

Az átalakulásról elmondta, korábban a lakosok olyan problémákkal is hozzájuk fordultak, ami nem tartozott a hatáskörükbe, mert nem látták át a rendszert. „Jó, hogy ez az átalakítás megtörtént és az építésügyi hivatal most már a teljes vertikumot felöleli. Ennek régen is így kellett volna lennie” - hangoztatta Simkó József.

Kevés építkezés – kevés ellenőrzés

A Belügyminiszter utasítása szerint idén megemelkedett az elsőfokú építésfelügyeleti ellenőrzések száma. A korábbi 90-100 vizsgálat helyett most 120 ellenőrzést kell első fokon elvégezni személyenként. Ez Szolnokon 1000-1200, Karcagon 500, Törökszentmiklóson 4-500 ellenőrzést jelentene. Legalább egy évnek el kell telnie ahhoz, hogy az újonnan belépő kollégák teljes hatékonysággal tudjanak dolgozni, begyakorolják a munkát, hiszen határozatokat kell hozni, ami az ügyfeleknél érdeksérelmeket okozhat. A kellő számú ellenőrzés elvégzését nehezíti továbbá, hogy az építőipar teljesítménye folyamatosan csökken, ezért ha tartani akarják a számot, egy épületet többször kellene ellenőrizni, mert nincs annyi lakásépítés. Példa erre, hogy tavaly mindössze 1-2 társasházi lakás építésére irányuló építési engedély adtak ki. A szigorúbb ellenőrzésnek köszönhetően ugyanakkor szabályosabbak lettek az építkezések, de azért voltak bírságok.

Műemlékek: az eredeti jelleg megőrzése a cél

Új feladatuk az örökségvédelem, ahová, mint Simkó József megemlítette, megyei szinten a régészet nem tartozik bele. Most zárult le az a felmérés, amelynek során a veszélyeztetett állapotú műemlék épületeket vették górcső alá. A 250 műemléki épületből 20-25 veszélyeztetett. A hivatalvezető kiemelte, itt elsődleges feladat a tulajdonjog tisztázása. Az épületek felújításáról elmondta, ezekhez a régi kúriákhoz csak meghatározott módon lehet nyúlni. A feladat a tulajdonosra hárul, de a keretre lehet pályázni, ha nem tudja önerőből megoldani. Az épületek eredeti jellegét meg kell őrizni, előírják az eszközök, anyagok megjelenítését, klíma kültéri egysége például műemléki, vagy műemléki védettségű épület homlokzatán nem lehet közterületről látható módon elhelyezve. Energetikai korszerűsítés is csak meghatározott módon, akár belső lehet, külső az anyagok jellegzetessége miatt nem. Szolnokon hamarosan nyílik egy interaktív söröző a Városháza pincéjében, aminél feltétel a talajnedvesség, talajpára kizárása annak érdekében, hogy pl. a sör múzeumi kiállított tárgyak ne károsodjanak, dohosodjanak.

Egyelőre kihívást jelent az elektronikus ügyintézés

Az elektronikus ügyintézés bevezetése is jelentős felkészülést, esetenként többlet időráfordítást igényelt a hivatal részéről. Az építési engedélykérelmet, azok mellékleteit, a tervet elektronikai adathordozón kell benyújtani a tervezőnek, de a tulajdonos még kérheti az engedélyt papírformában, mert, mint a hivatalvezető elmondta, az idősebbeknél nehézséget okoz az elektronikus engedély kérése. A döntést minden esetben az ÉTDR rendszerén belül, elektronikusan kell meghozni.

Simkó József emlékeztetett, 2013 január elsejével egy akkora mértékű jogszabályváltozás történt mint az 1997-es nagy jogszabályváltozáskor, és még a szervezetrendszer változását is magával hozta. Hangsúlyozta, letisztult a rendszer, így pl. kódexszerűen megjelent a kivitelezési jogszabályok tömege. Már csak néhány hatályba léptetés várat magára, így például az elektronikus építési napló bevezetése.

Lassan betelik az ipari park

Mivel a nagy építésügyi beruházások is hozzájuk kötődnek, ezért rálátásuk van a megye fejlődésére. Simkó József szerint jó a helyzet a megyében. A szolnoki ipari park lassan betelik, ezért további beruházásokhoz újabb területek kijelölésére van szükség, jelenleg folyamatban van Eagle Ottawa Kft. bővítése, de Jászberényben is óriási csarnokok épülnek. A lakosság biztonságérzetét és kényelmét szolgálja, hogy Szolnokon szélesítik a városi partszakaszt, amelyen a Tisza parti sétány található.

Megoldás lesz-e a rezsióradíj?

Július elsejétől az építőiparban nem lehet alacsonyabb rezsióradíjat ajánlani 2383 forintnál a közbeszerzési eljárásokban. Ez tartalmazza adott négyzetméternyi élőmunka teljes elvégzését az anyagbeszerzéstől a befejezésig. Simkó József szerint nem biztos, hogy ez teljesen kiszűri a lánctartozásokat, az építőipar javuló tendenciáját figyelembe véve azonban elképzelhető, hogy nem is lesz rá szükség. Az építőanyagok minőségéről elmondta, csak minőségi tanúsítvánnyal ellátott anyagot lehet alkalmazni, ezért nem lehet kiváltani azokat rosszabb minőségűekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.