Városlista
2023. március 20, hétfő - Klaudia, Alexandra

Hírek

2011. Július 25. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Elkerülhető a májrák

Elkerülhető a májrák

Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit.

A májrák az esetek többségében egy régóta fennálló májbetegség talaján fejlődik ki: tíz májrákos betegből kilencnek korábban májcirrózisa alakult ki, amiről vagy volt tudomása vagy nem. Ha a rizikócsoportba tartozó májbetegek félévente eljutnának egy néhány perces, fájdalmatlan ultrahangvizsgálatra, nagyobb esély lenne arra, hogy még idejében felfedezzék egy esetleges májrák figyelmeztető jeleit. Az időben felfedezett daganat megműthető, az idejében megkezdett terápia számottevően jobb életkilátásokat nyújt.

Társadalmi tudatformálás a családi tragédiák megelőzéséért

A közöttünk élő májrákos betegek egy jelentős része még nem tud betegségéről, mert náluk egyelőre nincsenek tünetei, közülük nagyon sokan valószínűleg túl későn is fognak értesülni a bajról, mert nem jutnak el rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatokra. A 2011-ben meghirdetett sajtókampánnyal ezen igyekeztek változtatni. Az országszerte dolgozó szerkesztőségektől beérkezett 29 pályamunka értékelése és a díjátadás mellett e problémát járjuk körbe a 2011. július 28-i sajtótájékoztatón.

A Magyar Rákellenes Liga, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiírt, a Rákgyógyítás magazin médiapartnerségével, a Bayer Hungária Kft. támogatásával lebonyolított sajtókampányt lezáró, a májzsugorodás és a májrák hazai problémáit középpontba helyező sajtótájékoztatóra csütörtökön kerül sor.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: rák

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 20. 12:13, hétfő | Belföld

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY az MTI-nek hétfőn küldött közleményében.

2023. Március 20. 12:11, hétfő | Belföld

NAV: hárommilliárdos áfacsalás miatt hallgattak ki húsz embert

2023. Március 20. 06:50, hétfő | Belföld

Ma délutántól újra teljes vonalán jár a 3-as metró

Öt és fél éve tartó felújítás után hétfő délutántól hétköznaponként újra a teljes vonalon, Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között jár a 3-as metró.

2023. Március 20. 06:44, hétfő | Belföld

Folytatódik a napos, tavaszias idő a héten

Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban.