Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2021. Augusztus 09. 16:09, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Egy év után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát

Egy év után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát

Tizenhárom hónapnyi intenzív kezelés után hazavihették szülei a világ legkisebb újszülöttjeként világra jött babát egy szingapúri kórházból.

Kwek Yu Xuan mindössze 212 grammosan és 24 centiméterrel született a várandósság 25. hetében. A korábbi rekorder egy amerikai kislány volt, aki 2018-ban csupán 245 grammal született az Iowai Egyetem feljegyzései szerint.

Az édesanyán sürgősségi császármetszést kellett végrehajtani a várható szülés előtt négy hónappal, mivel preeklampsziát diagnosztizáltak nála. A száz nőből körülbelül kettőt érintő komplikáció terhességi toxémia néven is ismert, amelyet az emelkedett vérnyomás és a vizeletben kialakuló magas fehérjeszintek jellemeznek. Károsíthatja a létfontosságú szerveket és halálos kimenetelű lehet mind a baba, mind az anya számára.

Kwek Yu Xuan súlya már jóval egészségesebb tartományban van: jelenleg 6,3 kilogramm - írja a BBC.com.

A kislánynak születésekor "korlátozott esélyei voltak a túlélésre" a szingapúri Nemzeti Egyetemi Kórház (NUH) közlése szerint.

A kórházban töltött idő alatt a koraszülött baba számos kezelést kapott és több életmentő gép látta el. Az orvosok szerint egészségének javulása és fejlődése jó ütemben haladt, így most elég jól van ahhoz, hogy hazamehessen. Továbbra is krónikus tüdőbetegsége van, a légzéshez segítségre van szüksége, de az NUH orvosai szerint várhatóan idővel egyre jobban lesz.

Anyja elmondása szerint Yu Xuan születési súlya és mérete sokként érte, mivel első gyermeke négy évvel korábban időben érkezett.

A szülők a hosszan tartó kórházi kezeléseket közösségi finanszírozási kampány segítségével tudták kifizetni, mellyel 366 884 szingapúri dollár (81,5 millió forintot) gyűlt össze számukra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 10:36, kedd | Külföld

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az izraeli katonai mozgásokról szóló titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

A Fehér Ház mélyen aggasztónak tartja az Irán elleni lehetséges izraeli előkészületekről szóló, szigorúan titkos hírszerzési iratok nyilvánosságra kerülését

2024. Október 19. 08:37, szombat | Külföld

Putyin: Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna atomfegyvert hozzon létre

Oroszország nem fogja hagyni, hogy Ukrajna nukleáris fegyvert hozzon létre - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, amikor pénteken a BRICS-országok jelentős sajtóorgánumainak vezetőit fogadta Moszkvában.

2024. Október 19. 08:33, szombat | Külföld

Kína nem érti, miért félnek a polgárok a gyermekvállalástól

2024. Október 18. 07:45, péntek | Külföld

Az izraeli hadsereg hivatalosan is bejelentette Jahja esz-Szinvár Hamász-vezér megölését

Az izraeli hadsereg (IDF) hivatalosan is megerősítette, hogy a tavaly október 7-i mészárlást kitervelő és levezénylő Hamász-vezért, Jahja esz-Szinvárt megölték.