Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. Március 05. 07:54, hétfő | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Egy életre szóló társ

Egy életre szóló társ

Akár a gyereknek, akár a nagyszülőnek, vagy saját magunknak. Bárkié is legyen a családban, egy kutya nagyon sokat ad a gazdájának. Feltétel nélküli szeretetet, törődést, odafigyelést.

A kutyáinkat szinte ösztönösen szeretjük és nem árt bele gondolni egy kicsit abba is, hogy magunkkal is jót teszünk, ha állatot tartunk és azt megfelelően gondozzuk.

A napi rutinok és megszokások nagyban befolyásolják, hogy milyen kutyára is lenne szükségünk. Hosszútávfutók, túrázók, lovasok számára olyan fajták ajánlottak, amelyek képesek osztozni a nagy fizikai igénybevétel örömeiben. Aki kisgyerek mellé szeretne kutyát, annak olyan fajtát érdemes választania, amelyik nem csak végtelenül türelmes, de fel tudja venni a gyermek aktív életritmusát is. Ha valaki papírvékony falú panelben lakik, akkor nem árt, ha a kutyája nem ugat ok nélkül, és nem rohangál esténként köröket a lakásban a mozgásigénye levezetésére. A nagyszülőknek, akik már talán nehezen mozognak, vagy ízületi gyulladással küzdenek olyan kutya fajtát érdemes választani, amelyik is mozgásigényű, vagy beéri rövid sétákkal.

Kutatások kimutatták, hogy a kisgyerekek szemében a családi kedvencek (kutyák) olyan szerepet töltenek be, mint a barátok, bizalmasok vagy családtagok. Gyermekeket kérdeztek meg arról, hogy ki mellett éreznék leginkább biztonságban magukat egy sötét utcán. A gyerekek az édesanyjuk és édesapjuk után a kutyájukat jelölték meg, akikkel legszívesebben vannak együtt, ha betegek vagy idegesek. Az állatok azért fontosak az életükben, mert ők nem foglalkoznak azzal, hogy a gyerek jó jegyet kapott-e az iskolában, rosszalkodik-e vagy csak rossz napja van. A hobbiállatok mindentől függetlenül, feltétel nélkül és odaadóan szeretik a gyerekeket (gazdáikat) és ezzel segíthetnek abban, hogy a gyerek önbecsülése helyreálljon.

A kutyatartás manapság gyakori hobbi és sok szabadidős tevékenység alapját képezi. A mai társadalmakban a kutyatartás legfőbb mozgatórugója a társaság és a barátság, mely egy összetett kapcsolatot feltételez az állat és gazdája között. A kapcsolat, mely a társállat és gazdája között kialakul, az emberi baráti kapcsolatokhoz hasonlítható. Az elmúlt években nagy figyelem kísérte ennek a kutya-ember kapcsolatnak a testi és szellemi egészségre gyakorolt pozitív hatásait és az állatok gyógyító szerepét. Ha betartjuk kedvenceinknél is a táplálási szabályokat és követelményeket, mindig ugyanabban az időben és a fajtájának legmegfelelőbb ételt adjuk, ez elősegíti a legmegfelelőbb időbeosztás kialakítását és frissen tartja a memóriánkat. A kutyát naponta legalább kétszer, ha elfoglaltságunk engedi, többször is el kell vinni sétálni. S ezek a rendszeres séták nemcsak a kutya számára létfontosságúak, de a gazda hasznára is válnak. Ez a rendszeres séta, a mozgás, valamint az, hogy az állat megsimogatása, annak látványa, hogy kedvencünk örül a jelenlétünknek, pozitív érzésekkel tölt el bennünket. A vizsgálatok és tanulmányok szerint ok-okozati kapcsolat van az állattartás és a tulajdonos egészségi állapota között, azaz sokkal hosszabb, boldogabb és egészségesebb életre számíthat az, aki társállatot gondoz.

Sajnos nagyon sok az olyan kutya, amelyiket a felelőtlen gazdák megunnak, kidobnak, vagy nyomorult, állatkínzásnak minősülő körülmények közt tartanak. Ők, ha szerencséjük van, egy menhelyre kerülnek. Ezek az állatok sokszor nagy traumán mentek át és az átlagosnál több törődést, megértést és odafigyelést igényelnek. Ezt persze sokszorosan meghálálják.

Az Orosházi Állatmentő Közhasznú Alapítványnál nem szabadulni akarnak a kutyáktól, hanem a lehető legjobb jövőt biztosítani neki. Emiatt a legtöbb esetben alkalom van arra, hogy a jövendő gazda sok időt töltsön az állattal, mielőtt meghozná a döntést, ráadásul, ha a gondozókat beavatjuk a napi rutinunk részleteibe, akkor biztosan tud majd segíteni a választásban.

Íme, egy kutya, aki nem rég került az Orosházi Állatmentő Közhasznú Alapítványhoz:

Lidit a kiskunfélegyházi állatvédelmi dolgozók találták a főút mellett kidobva. Nem tudni, hogy ez a csöppség mennyi időt töltött a nagy hidegekben víz, élelem és meleg vacok nélkül. Hamar kiderült az ok, amiért kidobták a kis Yorkit. Hatalmas emlődaganata csúfította a kis testét, mind a két emlőlécen. A kiskunfélegyházi állatvédők nem rendelkeznek a beteg kiskutya ellátásához szükséges feltételekkel, így kérték az Orosházi Állatmentőket, hogy vegyék át a csöppséget.

Az alapítvány állatorvosai azonnal kezelésbe vették és felállították kezelési protokollt. Sajnos a daganatok eltávolításához több műtétre és kezelésre lesz szükség, mivel a két nagy és a több kisebb képlet eltávolítása egyszerre nem lehetséges. Lidi az első operáción már átesett, ahol a két legnagyobb daganatot eltávolították és párhuzamosan megszabadították íngyulladást okozó fogaitól és fogkövétől is. Lidi egy aranyos, kedves, mindenkivel barátságos hölgy.

Kérünk minded állat barátot, hogy adója 1%-át az Orosházi Állatmentő Közhasznú Alapítvány javára ajánlja fel!
Adószám: 18395325-1-04
Köszönjük!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás