Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Október 19. 07:50, szerda | Belföld
Forrás: inforadio.hu

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy bögre mentatea helyettesítheti az aszpirint

Egy különleges brazíliai mentateának olyan fájdalomcsillapító tulajdonsága van, mint a kereskedelmi forgalomban kapható szintetikus gyógyszereknek - állatják brit kutatók.

A brazil gyógyítók már több száz éve alkalmazzák a hyptis crenata nevű összetevőt, amely rendkívül hatékony a fájdalomcsillapításban, legyen szó fej- vagy hasfájásról, lázról vagy megfázásról.

A Newcastle-i Egyetem kutatócsapata Brazíliában folytatott állatkísérleteket, hogy bebizonyítsa: az Dél-Amerikában őshonos mentalevél, amely tartalmazza ezt a bizonyos összetevőt, valóban hatékony fájdalomcsillapító.

A kutatók azt találták, hogy a menta legalább olyan hatásos volt az egereknél, mintha az állatok egy aszpirinhoz hasonló gyógyszert, az Indometacint kapták volna. A brazil vizsgálat után most azt tervezik, hogy klinikai vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék a hatóanyag működését.

A kutatást vezető Graciela Rocha a BBC-nek elmondta: a tea íze nem annyira a mentára, mint inkább a zsályára hasonlít. Nem valami finom, de a gyógyszerek nem azért vannak, hogy finomak legyenek - tette hozzá.

Címkék: kutatók, menta, tea

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.