Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Február 27. 14:39, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: infooroshaza.hu

Dancsó vádol, az MSZP cáfol

Dancsó vádol, az MSZP cáfol

Dancsó József élesen támadta szerdai sajtótájékoztatóján a helyi buszközlekedési menetrend megváltoztatásáért küzdő MSZP-t. A tömegközlekedés ellehetítlenítéséről van szó vagy rossz menetrendről? Az MSZP válaszol.

A szocialisták veszélyeztetik az orosházi tömegközlekedést – jelentette ki szerdára összehívott polgármesteri sajtótájékoztatóján Dancsó József, aki szerint ilyen módon „kibújt a szög a zsákból”. A városvezető szerint az ellenzéki párt eszközként használja fel a helyben élőket az új buszmenetrend elleni harcban. Egyben emlékeztetett rá, hogy az orosházi önkormányzat azért fizet évente 30 millió forintot a Körös Volán Zrt-nek a helyi buszközlekedési szolgáltatásért, mert e nélkül a kompenzációs összeg nélkül nem volna helyi tömegközlekedés. Ezt az összeget a szocialisták évek óta nem szavazzák meg – jegyezte meg a polgármester. Csütörtökre a szocialisták kezdeményezésére rendkívüli testületi ülést hívott össze Dancsó József.

Az új menetrend még nem lépett életbe, ezért komoly jogi aggályokat vetne fel, ha annak előtte változtatnának rajta – érvelt tájékoztatóján Dancsó József. Szerinte a menetrend hatályba lépése előtt nem lehet a játékszabályokon változtatni. Ezzel arra utalt, hogy az orosházi buszközlekedésre kiírt pályázat azokat a feltételeket támasztotta a pályázókkal szemben, amelyek magukban foglalják Rákóczitelepet, Szentetornyát és Gyökerest érintő körjáratokat is. Ha nem ezekkel a feltételekkel írja ki az önkormányzat a pályázatot, akkor lehetséges, hogy a Körös Volán Zrt. mellett más is jelentkezett volna – érvelt a polgármester. Az esetleges módosítás olyan jogi kockázatot jelent, amit a városvezetés nem vállal – hangzott el. (A pályázatra csak a Körös Volán Zrt. jelentkezett – a szerk. megjegyz.)

Dancsó József kitért arra is, hogy kedden felkereste őt Botos Attila és Botos Attiláné a Rákóczitelep Fejődéséért Egyesület két képviselője, akik azt a 600 aláírással ellátott tiltakozást szerették volna átnyújtani neki (végül nem tették meg), amelyben a rákóczitelepiek egyet nem értésüket fejezik ki a március elsejétől életben lépő új buszmenetrenddel szemben. A polgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két látogatója figyelmét arra hívta fel, hogy egy jogilag nem létező egyesület nevében aláírásokat gyűjteni adatkezelési szempontból nagyon aggályos lehet. (Meglehet, hogy a jogban járatlan emberekre könnyű ilyesmivel ráijeszteni, és valójában nem is volt más célja ezzel Dancsó Józsefnek – tehetjük hozzá.) A polgármester kissé nehezen követhető logikával utalt arra is, hogy a tiltakozó aláírásokat egy olyan helybeli ügyvéd számolta össze, aki korábban MSZP-s önkormányzati képviselő volt. Ebből nem tudni pontosan mi következik. Hogy a hatszáz nem hatszáz aláírás? Hogy eleve manipulált lett volna a névsor? Minthogy a Rákóczitelep Fejlődéséért Egyesület nem adta át a tiltakozó aláírásokat, így a polgármester erről a listáról, annak hitelességéről semmivel nem tudhat többet, mint bárki más.
Mint kiderült az egyesület a keddi személyes találkozón nem adta át a tiltakozó levelet sem, sőt Dancsó József szerint Botos Attila korrektnek nevezte az ügyben adott polgármesteri tájékoztatót.

Az MSZP áll az akció mögött – fogalmazott a polgármester az orosházi buszközlekedéssel kapcsolatos tiltakozásokra utalva. Az infoorosháza.hu-nak arra a kérdésére, hogy miért az ellenzéki pártot teszi mindezért felelőssé, hiszen a rákóczitelepiek személyesen és aláírásokkal is tiltakoztak a tervezett változtatások ellen, azt a feleletet kaptuk, hogy a polgármester nem ezt állította.
Semmisnek tekinthető 600 tiltakozó aláírás csupán azért, mert egy jogilag egyelőre nem létező (feltehetőleg bejegyzés alatt álló) egyesület gyűjtötte? – fordultunk második kérdésünkkel Dancsó Józsefhez, aki röviden úgy válaszolt: nem ezt állította.
Ugyanakkor nyitottságát fejezte ki, hogy a március elsejével életlépő menetrendet a későbbiekben felülvizsgálják és értékeljék. Hírportálunk érdeklődésére a polgármester megerősítette, hogy március 7-én részt vesz azon a Rákóczitelepen tartandó fórumon, amelynek témája éppen a városrészt érintő menetrendi változások lesznek.

Az MSZP válaszol
A Fidesz úgy döntött, hogy a menetrendi változásokról előzetesen nem kérdezi meg az orosházaiakat, majd a változásokról csak utólag tájékoztatja – reagált a Dancsó József sajtótájékoztatóján elhangzottakra Fetser János, a testület szocialista frakciójának vezetője. Szerinte a rákóczitelepiek elemi erejű felháborodásukban írták alá hatszázan azt a tiltakozó levelet, amely a buszmenetrend megváltoztatását kéri, ehhez semmi köze az MSZP-nek – utasította vissza a vádat az ellenzéki képviselő.

A MSZP továbbra is fenntartja, hogy elhibázott a március elsejétől életbe lépő menetrend, nincs szükség a külsőterületek elérésére létrehozott körjáratra. Véleményük szerint az új orosházi tömegközlekedési menetrend a várost irányító Fidesz hatalmi arroganciáját tükrözi vissza.

Abban bízunk, hogy a csütörtöki testületi ülésen a képviselők józan többségét meg tudják győzni a tervezett menetrend helytelenségéről, és a döntéshozók meghallják a rákóczitelepiek tiltakozását.

Irgalmatlan a szegénység és ezzel a döntéssel is azokat külső településrészen élőket sújtják, akik munkanélküliek, nyugdíjasok, vagy nagyon nehezen élnek meg, és akik számára elemi létszükséglet a jó színvonalú helyi buszközlekedés – zárta szavait Fester János.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.