Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Április 01. 09:53, hétfő | Helyi
Forrás: infooroshaza.hu

Dancsó József a Nemzeti Bank alelnöke lesz

Dancsó József a Nemzeti Bank alelnöke lesz

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke április elsejei hatállyal a jegybank alelnökének jelölte Dancsó József jelenlegi országgyűlési képviselőt, Orosháza polgármesterét, aki kedden veszi át megbízólevelét.

A Nemzeti Bank elnöke élve jelölési jogával Dancsó Józsefet nevezte meg a jegybank alelnöki posztjára, aki hivatalos megbízó levelét kedden délelőtt veszi át Áder János köztársasági elnöktől a Sándor Palotában. Dancsó József kinevezésével befejezéséhez ért a Nemzeti Bank vezetésének átalakítása. Ismeretes, hogy két alelnökkel működik a jegybank, és eddig csak egy helyettese volt Matolcsy Györgynek.

A jelölés joga az alelnökök esetében a bank elnökét illeti meg. Az alelnököt ezt követően a köztársasági elnök nevezi ki. Ez más eljárásrend, mint a jegybank elnöke esetében, akinek személyére a miniszterelnök tesz javaslatot. Így történt ez Matolcsy esetében is, akit Orbán Viktor nevezett meg, mint a hazai monetáris politika első számú irányítóját.

A jegybank elnökének portálunkhoz is elküldött közleménye szerint leginkább azért esett Dancsó Józsefre Matolcsy György választása, mert a közgazdász végzettségű politikus kereskedelmi banki gyakorlata, valamint az önkormányzatok pénzügyeinek beható ismerete különösen alkalmassá teszi a jegybank alelnöki feladatainak ellátására. Matolcsy közleménye külön kihangsúlyozza, hogy a jelöltje esetében döntő kiválasztási szempont volt, hogy egyszerre rendelkezik magas szintű elméleti és gyakorlati pénzügyi ismeretekkel, és speciális rálátással bír az önkormányzatok pénzforgalmi kérdéseire.

Mindez nem kevesebbet jelent, mint azt, hogy időközi országgyűlési választást kell tartani Békés megye orosházi választókerületében, valamint polgármester választást Orosházán. (A jegybank alelnöki posztja összeférhetetlen valamennyi politikai tisztséggel – a szerk. megjegyzése.) Az időközi választások időpontját még nem tűzte ki az Országos Választási Bizottság, amely a jövő héten ül össze, hogy döntést hozzon ebben a kérdésben.

Az orosházi polgármesteri hivatal reagálva a helyzetre sajtóközleményt bocsátott ki, amiből kiderül, hogy az új polgármester megválasztásáig Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester – jelenleg három helyettes közül – látja el teljes joggal a városvezetői teendőket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 06:49, péntek | Sport

Egygólos előnyben a Veszprém a negyeddöntőben

A Telekom Veszprém házigazdaként csak egyszer vezetett, mégis 32-31-re legyőzte a dán Aalborgot a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjének csütörtöki, első mérkőzésén.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.

2024. Április 26. 06:46, péntek | Belföld

Az agrárminiszter szeretné betiltani a szalmabálák erőművi értékesítését

Nagy István, az Aranyeső Kft. tárolói beruházásának átadóünnepségén, a Somogy vármegyei Kapolypusztán azt mondta, a talaj csökkent humusztartalma miatt minden szervesanyagra szükség van.

2024. Április 26. 06:45, péntek | Sport

Női labdarúgó MK - Ismét megvédte címét az ETO FC Győr

Ismét megvédte címét az ETO FC Győr a labdarúgó Simple női Magyar Kupában, mivel a csütörtöki döntőben 1-1-es döntetlen után tizenegyesekkel 3-2-re legyőzte az MTK Budapest csapatát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.