Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 17. 15:53, szerda | Helyi
Forrás: www.oroscafe.hu, Fotó: Melega Krisztián

Csúszik a Főtér építése

Csúszik a Főtér építése

Magasabb árakat adtak a pályázó cégek, így a város újra kiírja a közbeszerzést az építésre. Ha megvan a kivitelező, költözik a Kossuth szobor is.

A múlt héten bejelentett 6,6 milliárd forintos csatornázás után újabb nagy volumenű beruházásról tartott sajtótájékoztatót dr. Dancsó József polgármester. Ezúttal a sokakat érdeklő főtér pályázat állásáról számolt be, aminek folyamata 2009-ben indult. Először megvették a sok éve üresen álló Hotel Alföld épületét, amit idén tavasszal lebontottak. A pályázat első köre sikeres volt, az utóbbi hónapokban a második körre beadott pályázat elbírálását várták.

745 milliót nyert a város
- Örömmel jelenthetem be, hogy nyert a főtér pályázat a második körben is. A főtér kialakítása 940 millió forintba kerül, ehhez 745 millió 104 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyertünk, a város önköltsége közel 200 millió forintot tesz ki – mondta a polgármester.

Elhangzott, hogy már korábban kiírták a két részre bontott közbeszerzési eljárást, ebből a magasépítési kiírás eredményes lett, a nyertes pályázó 56 millió 820 ezer forintért vállalta a munkálatok elvégzését. Ezen belül teljesen megújul a Mikszáth utcai üzletsor, a Győri Vilmos téri vendéglátóipari egységek (az üvegbolttól az Amadeus Kávéházig) és a házasságkötő terem, valamint kialakítanak egy városmarketing irodát.

A város újrapályáztatja a főtérépítést
A közbeszerzési eljárás térépítési része azonban nem lett eredményes, mivel a pályázó vállalkozók túlságosan magas összegért vállalták a munkálatokat.
- Mindkét pályázó nagyobb végösszegű ajánlatot tett a térépítésre, holott tudták mennyi pénze van erre a városnak, hiszen az erről szóló testületi döntések nyilvánosak voltak. A város vezetése a felelős gazdálkodás jegyében és a költségvetési egyensúly megtartása érdekében úgy döntött, hogy új eljárást indít, mivel így lesz lehetősége a végső költségeket a leginkább mérsékelni. Remélem, hogy az új kiírás során bátrabbak lesznek az orosházi építkezési vállalkozók is – fogalmazott Dancsó.

A támogatási szerződések aláírására november 4-ig van lehetőség. Az eredeti határidő szerint 2012 végére kell elkészülnie a főtérnek, ám a munkálatok csúszása miatt egy év halasztást kér az önkormányzat, így a tervek szerint 2013 tavaszán adják majd át az új főteret.

Ha lesz főtér, költözik a Kossuth szobor is
A polgármester azt is bejelentette, hogy az új főtér kialakítása érinti majd a Kossuth szobrot is. Elmondta, a szakemberek egyetértenek abban, hogy a szobor nem való az új főtérre, így a tervek szerint azt majdnem az eredeti felállítási helyére viszik vissza.

- 117 évvel ezelőtt a mostani Katolikus templom helyén avatták fel a szobrot. Nyilván pontosan oda nem lehet áthelyezni a szobrot, ám ehhez nagyon közel, a Kossuth utca és a Rákóczi utca kereszteződése melletti füves részre tervezzük felállítani. Ez nagyon patinás és méltó hely lesz, ráadásul így ismét Arad felé mutathat majd Kossuth Lajos keze. Az áthelyezéssel egyidőben a szakemberek elvégzik majd a több mint 100 éves szobron a szükséges felújításokat is – zárta a tájékoztatót a városvezető.

Címkék: Főtér, Kossuth szobor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére