Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 08. 13:05, hétfő | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírusos esetet Kínában

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírusos esetet Kínában

Csaknem két hónapja először nem találtak új koronavírus-fertőzéses esetet Kína szárazföldi részén vasárnap - jelentette hétfőn a kínai nemzeti egészségügyi bizottság.

A Kína északi területeit érintő járványhullám tavaly március óta a legsúlyosabb volt az ország szárazföldi részén, januárban a napi esetszám gyakran száz fölé emelkedett. Szigorú helyi intézkedéseknek - egyebek mellett egyes területek lezárása, központi karantén és széles körű tesztelés - köszönhetően azonban februárra sikerült jelentően mérsékelni az új fertőzöttek számát.

Az érintett területeken a kedvező adatok tükrében csökkentik a készültségi fokozatot. A Pekinget körülvevő Hopej tartományban január 2-ika óta több mint 900 új Covid-19-es megbetegedést regisztráltak. A tartományban jelenleg kevesebb mint 200 pácienst kezelnek kórházban.

A tartomány székhelyén, Sicsiacsuangban, amelynek egyes kerületei az év eleji járványhullám gócainak számítottak, hétfőtől újraindulhatott a vasúti közlekedés. A város vezetése bejelentette: megkezdik a közúti és a légi közlekedés fokozatos helyreállítását.

A járvány által január közepe óta érintett északkelet-kínai Hejlungcsiang és Csilin tartományokban több mint 500 Covid-19-es beteg részesül még kórházi ellátásban.

A járványügyi intézkedések fókuszában jelenleg a kínai holdújév miatti, csütörtöktől kezdődő munkaszünet áll, hagyományosan ugyanis ebben az időszakban kínaiak százmilliói kelnek útra, hogy a szeretteik körében ünnepeljenek. Peking idén különböző módszerekkel igyekszik arra biztatni az embereket, hogy helyben töltsék az ünnepet. A tavaszünnep idejére megváltott repülő- és vonatjegyek árát külön díjazás nélkül térítik vissza mindazoknak, akik elállnak az utazástól, az ország több részén pedig a helyi kormányzatok mintegy ezer jüan (46 ezer forint) segélyt osztanak ki a helyben maradóknak.

A közlekedési minisztérium adatai szerint február 5-én, vagyis a holdújévi, 40 napon át tartó utazási csúcsidőnek számító időszak kilencedik napján a belföldi vasúti, közúti, légi és vízi közlekedésben 18,9 millió utas vett részt, 76,2 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi csúcsidőszak azonos napján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.