Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. Október 07. 08:36, péntek | Helyi
Forrás: hvg.hu

Chipsadó: kiderült, hogy a kávé után is fizetni kell

Chipsadó: kiderült, hogy a kávé után is fizetni kell

Az ízesített sörökre, a kávéra és az alkoholos üdítőkre is kiterjesztené a kormány a népegészségügyi termékdíjat - derül ki a hvg.hu birtokába került tervezetből.

Átlagosan 50 forinttal emelnék meg az eddigi termékkörökre kivetett adó mértékét. Információink szerint a kormány a jövő héten tárgyalja a tervezetet.

Az eddig is ismert volt, hogy a chipsadó - hivatalos nevén népegészségügyi termékadó - körét kibővíti a kormány, ám az meglepő, hogy a bevezetés után egy hónappal már el is készül a módosítás. A hvg.hu információi szerint már jövő héten tárgyalhatja a kormány a változtatást; az érintett cégek és szervezetek képviselőivel most sem egyeztettek.

A hvg.hu birtokába került tervezet szerint az ízesített sörök és az alkoholos frissítők után is kellene a gyártóknak adót fizetniük. Előbbire literenként 35, utóbbira 100 forintot. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a narancsos, citromos, grépfruitos, almás sörök, illetve az üdítők és a röviditalt tartalmazó italok egyrészt cukrot tartalmaznak, másrészt a fiatalok is szívesen fogyasztják, így tulajdonképp segít az alkoholra való rászokásban.

Nem kismértékű adót - kilónként 250 forintot - kellene fizetni a kávé után is; mindez azt jelenti, hogy a ma 450 forintos negyed kilós kávé több mint 500 forintba kerülne. A törvényhozók indoklása szerint a kávét azért kell bevonni az adó hatálya alá, mert koffeintartalma miatt túlzott fogyasztása egészségkockázatot jelent.

Emelik az adó mértékét

A népegészségügyi termékdíj bevezetését a kormány a magyar lakosság rossz egészségügyi állapotára való hivatkozással indokolta, ám valójában az egészségügyben jelentkező bérfeszültségeket akarták vele megoldani. A kormány korábban a chipsadótól évente 20 milliárd forint bevételt várt, ám a jövő évi költségvetés tervezetében már 30 milliárdos összeg szerepel.

A többlet egyrészt a megadóztatott termékek bővüléséből, másrészt az adók jelentős megemeléséből jönne össze. A sütemények, a chipsek, a snackek és ételízesítők adója kilónként 50 forinttal emelkedik. Az üdítőitalokra kivetett adó mértékének emelése még vita tárgyát képezheti, a birtokunkba került előterjesztésben ugyanis kipontozták ezt a részt.

Nem nézte jó szemmel az energiaital-gyártók trükközését a kormány, a módosítással ugyanis pontosabban meghatározta a termékkört, így belekerült az is, hogy a taurin tartalmú italok után is fizetni kell. „Ez a megfogalmazás megakadályozza, hogy a koffeint más - hasonló élettani hatást okozó - összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.” A Hell energiaital gyártója ugyanis úgy védte ki a chipsadót, hogy kivonta a koffeint az üdítőből, és más összetevőkkel helyettesítette.

A júliusban elfogadott és szeptemberben bevezett chipsadó hatása a piacra és a magyar lakosság állapotára egyelőre nem ismert, ilyen tanulmány még nem készült. Egyelőre azt hozta magával, hogy a Chio német tulajdonosa az adó miatt nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem, illetve számos gyártó kevesebb sót és cukrot tesz a termékébe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.