Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Január 13. 06:52, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: LiveScience

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Bizonyítékokat rejtett a maja edény

Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy legalább ezeréves maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának – idézte amerikai kutatók eredményét a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

A flaskán felirat is található, amelyet „az ő dohányának otthona” szöveggel fordítottak angolra a régészek, ám ezt önmagában nem fogadták el elegendő bizonyítéknak.

„Az edényeken lévő szövegek gyakran jelzik a tartalmat vagy legalább a szándékot, hogy mit akartak tárolni benne, ám a valódi használat során ettől eltérhettek” – magyarázta Jennifer Loughmiller-Newman kutatásvezető, az Albanyi Egyetem munkatársa.

A palack belsejéből ezért anyagmintákat vettek, amelyekből kivonatokat készítettek, és elemezték őket. Az analízis során nikotint mutattak ki, ami arra utal, hogy az edényben dohányleveleket tartottak – írták tanulmányukban a kutatók.

A flaska – amely vélhetőleg 700 körül készülhetett Mexikóban, Campeche vidékén – az egyike annak az 1500 darabból álló edénygyűjteménynek, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-kollekciójaként ismernek.

Kakaó

Bár a palackok közül sokat töltöttek meg időközben más anyagokkal, a kutatóknak tömegspektrométerrel sikerült megállapítaniuk, hogy mi volt eredeti tartalmuk. A nikotin azonosítását megelőzően egy másik flaskából egy alkaloidot, teobromint mutattak ki, amely a kakaó fő alkotórésze.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk