Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. November 10. 07:30, szombat | Helyi
Forrás: orientpress.hu

Befejeződtek az idei legnagyobb mellékútfelújítási munkálatok Békés megyében

Befejeződtek az idei legnagyobb mellékútfelújítási munkálatok Békés megyében

Két jelentős mellékút felújítása fejeződött be az Új Széchenyi Terv forrásaiból. Az Orosháza-Tótkomlós-Mezőhegyes és az Orosháza-Mezőkovácsháza összekötő út.

Összesen mintegy 32 kilométeres szakasz vált európai színvonalúvá, 3,8 milliárd forintból. A kivitelező alig fél év alatt készült el a kiemelt jelentőségű beruházással.

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. jelenleg 1315 kilométernyi 4 és 5 számjegyű mellékútszakasz felújításának lebonyolítására kapott felhatalmazást. A várhatóan 2013 végéig megvalósuló program összköltsége közel 110 milliárd forint, ebből a Dél-alföldi régióban 14,16 milliárd forintnyi forrás áll a projektgazda Magyar Közút rendelkezésére.

Az ünnepélyes átadáson részt vett dr. Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkár, Erdős Norbert, Békés megye kormánymegbízottja, dr. Dancsó József, Orosháza polgármestere és a térség országgyűlési képviselője, Simonka György, országgyűlési képviselő, valamint a projektgazda Magyar Közút képviseletében Szőke József műszaki vezérigazgató-helyettes és Virág Mihály megyei igazgató.

Békés megye és az ország legnagyobb mellékútfelújítási projektje két részből áll. Az egyik az Orosháza–Tótkomlós–Mezőhegyes összekötő út 14 kilométeres, a másik pedig az Orosháza–Mezőkovácsháza összekötő út 18 kilométeres része. Az útszakaszok fejlesztésének legmeghatározóbb elemei a lokálisan jelentkező, teherbíró képességét elvesztő útalap cseréje, a teljes útfelületet érintő aszfalt erősítőréteg építése, a szükséges forgalomtechnikai és biztonsági elemek kiépítése és az utak egyéb tartozékainak, illetve a közösségi közlekedés létesítményeinek felújítása volt. Ezen kívül Kaszaper település határán egy forgalomcsillapító szigetet, illetve a település központjában két helyen gyalogátkelőt is épített a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező, a DME Konzorcium.

A projekt megvalósítása régóta kiemelt helyen szerepelt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felújítási terveiben, ugyanis az összekötő utak fontos észak-déli irányú kapcsolatot biztosítanak Békés megye déli részével és bekapcsolják azt az ország vérkeringésébe. Az Orosháza–Tótkomlós–Mezőhegyes és Orosháza–Mezőkovácsháza mellékút összeköttetést biztosít a 47-es számú főút és a magyar-román határ között, amelyek ezáltal nagy tranzitforgalmat is lebonyolítanak, a fizetős útszakaszok elkerülésével Nyugat-Európába tartó vendégmunkásoknak köszönhetően.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, mind az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

Címkék: Magyar közút

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.