Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 01. 13:35, kedd | Belföld
Forrás: pannonmedia | Füssy Angéla

Balesetveszély az iskolában – minden régi típusú nyílászárót ki kellene cserélni

Balesetveszély az iskolában – minden régi típusú nyílászárót ki kellene cserélni

Vigyázat, balesetveszély!

Egy hónapja nem használhatják a tanulók, sem a sportolók a veszprémi Vetési Albert Gimnázium tornacsarnokának egy részét. Még a nyáron esett ki a homlokzatról egy ablak. A szakemberek akkor megállapították, hogy az egész homlokzati fal életveszélyes. Itt, a Vetési Gimnáziumnál novemberre biztosan elvégzik a szükséges nyílászáró cseréket. Ugyanakkor kiderült, csak Veszprémben több másik közintézmény épült ugyanezzel a technológiával. Bárhol megismétlődhet, hogy kiesik egy nyílászáró. Ezért a polgármester elrendelte, hogy minden olyan középületet vizsgáljanak át, ahol az építés során az úgynevezett „klaszp technológiát” alkalmazták.

„Nagyon nehéz megszervezni 650 diáknak a kötelező testnevelés óráit úgy, hogy a lezárt sportcsarnokkal nincsenek meg a megfelelő feltételek. Maradtak a lelátók, szabadtéri pályák, a folyosók, kisebb tantermek, illetve a szomszédos sportcsarnokba is átjárhatunk, de az is nyitott. Így ha esik az eső, nem jelent megoldást” – mondta Hírcentrumunknak Szarka László, a Vetési Albert Gimnázium igazgatója. Emlékeztetett, augusztusban egy rendezvény utáni rakodás közben zuhant ki nagy robajjal az egyik nyílászáró, azt követően húzták ki a záró szalagokat. Csakhogy nem ez volt az első eset. Korábban az épület másik oldalánál szakadt és zuhant ki egy ablak. Az iskolaigazgató azt mondja, arra számítanak, hogy a félév végére újra birtokba vehetik teljes egészében a csarnokot. Csak azt nem érti, addig miért nem lehet egy ideiglenes megoldással biztonságossá tenni az épületet.

Vesztergom János testnevelő tanár cseppet sem nyugodt. „Nem állhatunk a nap minden percében a lezárt területek mellett. Arról nem is beszélve, hogy délután nincs tanári felügyelet. A kerítésen is bemászkálnak a fiatalok az udvarra, a sportpályákhoz. Egyszerűen nem garantálhatjuk a biztonságukat. Ha netán tragédia történne, ki lesz a felelős?” – tette fel a kérdést a pedagógus.

Az önkormányzat már intézkedett az ügyben. Már a szeptember közepén tartott képviselőtestületi ülésen határoztak arról, hogy a teljes homlokzati falon kicserélik a nyílászárókat. Erre 43 millió forintot különítettek el a költségvetésben. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, de az új nyílászárókat még le is kell gyártani, ezért a tervek szerint a cserére csak novemberben kerülhet sor.

A probléma amúgy nem egyedi. A nyolcvanas években tíz éven át alkalmazták az építészetben az úgynevezett „klaszp technológiát”. A fa nyílászáró kereteket műanyaggal vonták be. A faanyag gyakorlatilag észrevétlenül korhadt, mállott szét a borítás alatt. Schmidt István az önkormányzat városfejlesztési irodájának vezetője elmondta, természetesen megvizsgálták egy ideiglenes megoldás lehetőségét, de az is 3 és fél millió forintba kerülne, és ugyan úgy le kellene folytatni a közbeszerzést, ami időigényes. Sajnos ezeket a hibákat javítani nem lehet – csak a csere jelent megoldást, a teljes homlokzaton, ami nagyon drága. És itt még csak egy intézmény egy faláról beszélünk. A városfejlesztési irodavezető hangsúlyozta, Porga Gyula polgármester a tapasztalt hibát követően elrendelte az összes „klaszp technológiával” épült közintézmény felülvizsgálatát.

Schmidt István emlékeztetett több olyan harminc éves iskola, közintézmény van a városban, ahol ugyan olyan műanyag borítású fa nyílászárókereteket alkalmaztak az építés során, mint a Vetési Gimnáziumnál. Például a Rózsa Úti Általános Iskola, a Deák Ferenc Általános Iskola, a Jendrassik Venesz Középiskola és Szakiskola vagy a Március 15 utcai rendezvénycsarnok. A város összes ilyen technológiával épült közintézményének teljes nyílászárócseréje milliárdos nagyságrendű összegbe kerülne. „Darabonként szakaszosan próbáljuk cserélni az egyes elemeket, nyílászárókat ezeknél az épületeknél, ahogy az anyagi forrásaink lehetővé teszik. Valamint a következő hét éves ciklusban hívható le a feladatra célzott uniós támogatás” – mondta az irodavezető.

Nézze meg videó összeállításunkat is:

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;