Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2013. Január 18. 10:56, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Az Országos Szlovák Önkormányzat lesz a tótkomlósi általános iskola és óvoda fenntartója

Az Országos Szlovák Önkormányzat lesz a tótkomlósi általános iskola és óvoda fenntartója

Az Országos Szlovák Önkormányzat veszi át a Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és az egyik önkormányzati óvoda fenntartását.

Az erről szóló szándéknyilatkozatot a felek szerdán írták alá, a megállapodást ellátta kézjegyével Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Hoffmann Rózsa sajtótájékoztatón elmondta: a szlovák nemzetiségi önkormányzat az egyik legnagyobb lélekszámú szlovák lakosú településen, Tótkomlóson egy iskola és egy óvoda fenntartását veszi át a következő tanévtől. A tárca közreműködésével sikerült tető alá hozni a megállapodást az Országos Szlovák Önkormányzat, a tótkomlósi önkormányzat és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ orosházi tankerülete között.

Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány és oktatásirányítás prioritásként kezeli a magyarországi nemzetiségek és a magyar kisebbségek határon túli kulturális autonómiájának erősítését az oktatás révén. A tótkomlósi megállapodás példa lehet - tette hozzá.

A megállapodásban közreműködő Hölvényi György kifejtette: helyi feladatról van szó, az átadás-átvétel után az intézmény fenntartását és működtetését Tótkomlóson kell megoldani. A kormány a jogi környezetet teremtette meg ahhoz, hogy a következő generáció Tótkomlóson a helyi igényeket figyelembe véve tudja megtanulni az anyanyelvét.

Az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke, Fuzik János mérföldkőnek nevezte a megállapodást a tótkomlósi nemzetiségi oktatás életében. Hozzátette: az Országos Szlovák Önkormányzat jelentős intézményfenntartói tapasztalatokkal rendelkezik. Tíz évvel ezelőtt vette át a szarvasi szlovák iskola működtetését, 2005-ben a békéscsabait, 2007-ben a sátoraljaújhelyit és most a tótkomlósit. Az ország öt szlovák két tanítási nyelvű iskolája közül ezzel négyet működtet a szlovák nemzetiségi önkormányzat.

Címkék: oktatás, Tótkomlós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.