Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2012. Június 20. 13:16, szerda | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Az orosházi DK első lakossági fóruma

Az orosházi DK első lakossági fóruma

Míg a DK szimpatizánsok a párt elnökét várták, addig az iskola egyik végében a Jobbik, másik oldalán a Fidesz fogadta szúrós tekintettel Gyurcsány Ferencet. Az előbbi egy-két bekiabálással is hozzájárult a fogadtatáshoz.

Az ellentüntetések alatt volt alkalmunk megkérdezni a pártok szóvivőit, hogy miért álltak ki a közel 35 fokos hőségben transzparenseikkel. A két válasz, két különböző mentalitást mutatott.

Az Orosházi Jobbik Szervezete szerette volna elérni Dancsó József polgármesternél, hogy Gyurcsány Ferencet a városunkba nem kívánatos személynek nyilvánítsák. „Véleményünk szerint ez az ember, a kormányzása alatt soha nem látott államadósságba és szegénységbe sodorta Magyarországot, ezáltal az itt élő embereket.” – nyilatkozta Németh Norbert önkormányzati képviselő, aki szerint a Dk szorosan kapcsolódik az MSZP-hez. A képviselő a devizahitelesek bajba jutásáért is a volt miniszterelnököt teszi felelőssé, elmondása szerint a svájci jegybank többször felhívta Magyarország figyelmét, hogy ne engedje a devizahitelek felvételét, mert ezt a „Svájcban dolgozó osztrák vendégmunkásoknak találták ki. (…) Sajnálattal vettem tudomásul, hogy a polgármester, a 2002-2010 közötti Államadósság Vizsgáló Bizottság elnöke szívesen látja Gyurcsány Ferencet” A helyi Jobbik szervezete körülbelül 30 fővel volt jelen a demonstráción.

Demartsik Ferenc az orosházi Fidesz táborában állva mondta el, hogy így szeretnék megmutatni, hogy a helyi Fidesz erős lábakon áll és van tömegbázisa. A csendes tüntetéssel fejezik ki, hogy „Gyurcsány jelenléte nem kívánatos személy Orosházán.” – Demartsik hozzá tette, hogy csak a jelenlétük és a polgármester korrekt válasza a Jobbik közleményére a politikai egyenjogúságot tükrözi. A Fidesz mintegy 50 fővel sorfalat állítva várakozott Gyurcsány Ferenc érkezésére.

Az országgyűlési képviselő fél 7 után parkolt be a Művészetek Házának udvarába, majd Papp Róbert a helyi DK elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az első DK-s lakossági fórumon teltház látványa fogadta a szervezőket és kezdésként a politika áldozataként emlegetett Lukács Béla mondott beszédet, aki feleségét Lukács Béláné Horváth Évát szerette volna támogatni. Az általa festett olajképeket feltehetően politikai okok miatt nem állíthatták ki a művelődési házban. Erről bővebben a vitalap.hu-on olvashatnak. Ám Lukács Béláné egy korábban Gyurcsány Ferencről készült portrét adhatott át a Demokratikus Koalíció elnökének.

Gyurcsány Ferenc hamar bele is vágott az előadásba, hiszen nem volt sok ideje. Este 8-ig volt lehetősége tájékoztatni az orosházi érdeklődőket a DK-ról és a párt véleményéről. Kezdésként az ország helyzetét vázolta. Elmondása szerint 2010-ben Orbán forradalmat szeretett volna, amit fülke forradalomként is emlegetett. Ám Gyurcsány szerint ez a forradalom ellen forradalom lett, hiszen az emberek szabadsága és biztonsága szenvedte kárát. „Magyarország a világ szemében egy fura hely, úgy beszélnek róla, hogy itt valami nem stimmel. Oroszországban Puszta-.Putyinnak hívják Orbán Viktort.” – hangzott el az előadáson.

Szó volt még arról, hogy Orbán azt mondta 2010-ben, hogy Magyarország a magyaroké lesz, a külföldi multikat elzavarja az országból. Sokaknak tetszett ez az ígéret, mégis Európa harmadik legrosszabb gazdaságú országa vagyunk jelenleg. A Demokratikus Koalíció elnöke elmondta, hogy a tavalyi év első négy hónapjához képest 4%-al csökkentek a reáljövedelmek, 3%-al kevesebbet fogyasztunk és a magyar valuta 10%-al leértékelődött, pedig ez nem 2008. ősze. „Sikerült egy válság nélküli időszakban csökkenteni a gazdaságot.” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki azt is hozzá tette, hogy nincs egy társadalmi csoport sem, amelyiknek jobb lenne az élete 2010 áprilisa óta.

A munka világába való visszatérésről egy példát hozott az elnök. Ismer egy siket-néma házaspárt, akik a betegségük miatt egész életükben szociális segélyen éltek.” 50 éves korukban elvették tőlük a rokkantnyugdíjat és azt mondták nekik, hogy menjenek vissza dolgozni. Orbán szerint, aki nem dolgozik, az nem is akar, a rokkantnyugdíjas is egy csalónak számít neki. (…) Biztosan vannak olyanok, akik próbálnak ügyeskedni a segéllyel, de a többség valóban szeretne dolgozni, csak nincs munkalehetőség.” – fogalmazott a képviselő. Beszélt még a tanárok helyzetéről, a gyerekvállalásról és a külföldi szövetségesekről. „8-10 ezer tanárt fognak elküldeni szeptembertől, a gyerekvállalást pedig nem az fogja meghatározni egy havi fél milliós fizetésnél, hogy 10.000 forinttal kevesebbet kell majd adózni.” – ezzel fejezte ki, hogy szerinte Orbán Viktor a gazdagoknak segít, a szegény embereket elnyomja, hiszen kis keresetből nem biztos, hogy vállal egy házaspár gyereket. Az Orbán szerinti Nemzet szót is kiértékelte, miszerint a határon kívüli magyarokat akarja bevonni, ezzel több szavazatra számít a kormányfő. „Szent István egy nyitott Magyarországról álmodott, de a jobb oldalon Koppány politikája dúl”

Gyurcsány Ferenc és az MSZP kormányzása alatt hazánkba látogatott Sarkozy, Putyin, Bush, Bler… stb. és Medgyessy is, Gyurcsány is meghívást kaptak a Fehér házba. Ellenben Orbánnal, - a DK elnöke szerint - akinek kormányzása alatt csak a Kínai miniszterelnök volt Magyarországon, és akit nem is látnak szívesen más országokban. „Nálunk nagyobb országok sem tudnak azt csinálni, amit akarnak, ha nincs szövetségesei. Magyarországon nincs befektetés, nem akar senki ide jönni. A Fidesz tömegesen veszti el egykori szimpatizánsait.” – hangzott el a Művészetek Házában.

A három demokratikus pártnak összesen több szavazója van, mint a Fidesznek a képviselő szerint. A Fidesz törvényei alapján, akár 2/3-os fölénnyel is nyerhetnek a következő választásokon. Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy ezzel a szavazó bázissal egy alkotmányos többséget alkothatnak, majd egy átmenettel a tiszta pártok közötti versenyt szeretné elérni. A DK elnöke nem ígér csodát, de a legnagyobb méltánytalanságokat enyhítené. „Nem lehet egy nap alatt csodát tenni, de lehet úgy kormányozni, hogy az emberek ne féljenek! A ’80-as évek végén több szabadsága volt a médiának, most megmondják az újságíróknak, hogy miről, hogyan lehet írni. A nyugdíjasok nagy része is aggódik, hogy mi lesz a sorsuk. Mi lett az egyetemekkel, főiskolákkal? Tömegesen veszti el a fiatalokat a Fidesz. Azok mennek el külföldre, akik a legversenyképesebbek.” Említette még a színházak, megyei könyvtárak sorsát, valamint a tanárok, orvostanhallgatók helyzetét is.

A képviselő szerint más országok gazdasága azért tud növekedni, mert a múltbéli fájdalmakat ki tudták beszélni, Magyarországon viszont hallgatunk Kádárról és a vele kötött kompromisszumról. „Kádár többet adott nekünk bárki másnál, ezért cserébe két dolgot kért. Amit adott, hogy nem volt komoly elnyomás, titkosszolgálat és szabadok voltak az emberek. Amiért kért, hogy nem beszélhettünk ’56-ról és az oroszokról.” – fejtette ki véleményét Gyurcsány. Hozzátette, hogy ennek a kompromisszumnak a következménye, a téves történelmi várakozás eredménye. Más országok a rendszerváltással szabadságok kaptak, nekünk mást hozott.

A DK elnöke nem ígér semmit, elmondása szerint ez a párt nagyobb felnőttnek tekinti a szavazókat, nem kábítja az embereket. Amit viszont biztosra mondott, hogy a legnagyobb méltánytalanságokat mérsékelni fogja. (pl. az egy kulcsos adó rendszer helyett több lépcsős rendszer lesz, hogy akik most jól járnak, azok fokozatosan tudjanak alkalmazkodni a változásokhoz.).

Az Orosházi DK elérhetősége: dk4oroshaza@gmail.com

Címkék: dk, fidesz, jobbik

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a