Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. December 13. 17:58, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Írta: Bod Péter

Az Infosztráda vonzásában: Zalai Füvesit olvas a Facebookon

Az Infosztráda vonzásában: Zalai Füvesit olvas a Facebookon

Ismét vita robbant ki a kommunális adóról, kiderült, hogy Zalai alpolgármester nagy Facebook-olvasó, gyorsan leállamosították az orosházi iskolákat, a polgármester nem bírta ki gyurcsányozás és bajnaizás nélkül.

Napirend előtti felszólalással kezdődött az év utolsó testületi ülése csütörtökön, amelyben Füvesi Sándor (MSZP) elmondta: 14 ezer lakás található Orosházán, ebből mindössze 1300 mentesül a kommunális adó megfizetése alól. (Ez a szám úgy jön ki, hogy a közel 350 szociális bérlakás, a 600 lakásfenntartási támogatásban részesülő ingatlan és 300 külterületi ingatlan után nem kell fizetni ezt az adónemet. Ez már csak azért is indokolt, mert ezeknek az ingatlanoknak az esetében szinte biztos, hogy nem lehetne behajtani az adót.) A képviselő nehezményezte, hogy ezt az adót – évente 18 ezer forintot – fizetnie kell a helyieknek függetlenül a lakóingatlanok méretétől és nagyságától. A szocialista képviselő emlékeztetett rá, hogy az MSZP egyszer már eltörölte a kommunális adót, 2014-ben újra el fogja törölni.

Dancsó József polgármester emlékeztetett rá hogy ezt a vitát az előző testületi ülésen lefolytatták. Jelezte, az MSZP korábban javaslatot tett az iskolák önkormányzati működtetésére, ami 400 milliós többlet kiadást vonna maga után, így a kommunális adó – a polgármester számítása szerint – 36 ezer forintra emelkedhetne. A városvezető hozzátette: nem örömmel hoz a testület ilyen döntést, de a szükség erre rákényszeríti az önkormányzatot.

Tényleg közösségi a közösségi háló

Az önkormányzati iskolák átadásáról szóló napirendi pontról szóló előterjesztését szerdán este postázták a képviselőknek, ezért Füvesi Sándor arra tett ügyrendi javaslatot, hogy ne tárgyalják ezt a kérdést. A vitába bekapcsolódó Zalai Mihály alpolgármester szerint a választók azért küldték a képviselőket a testületbe, hogy dolgozzanak, és most a város érdeke azt igényli, hogy ilyen rövid határidővel kell döntést hozni. (Az persze, hogy mi a város érdeke, és ezt ki, mikor és miről állítja, több mint nehezen megválaszolható dilemma – a szerkesztő megjegyzés.) A vita itt személyeskedésbe csapott át. Az alpolgármester arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselő a Facebookon osztja meg ilyen irányú panaszait oldalának látogatóival. Szerinte e helyett Füvesi foglalkozhatna az előterjesztések áttanulmányozásával. Füvesi örömmel nyugtázta, hogy Zalai alpolgármestert Facebook-oldala rendszeres látogatói között köszönheti. (Ha ezt Mark Zuckerberg tudná…)

Az minden esetre valóban számos kérdést vet fel, hogy egy-egy nagy horderejű előterjesztés megtárgyalására hogyan lehet felkészülni olyan feltételek mellett, amikor a testületi ülést megelőző nap estéjén kapják kézhez az írásos anyagot.

Itt a pártkatona, hol a pártkatona?

A helyi városüzemeltetési cég két vezetője prémiumának tárgyában interpellált az ellenzék csütörtökön legaktívabb tagja, Füvesi Sándor. Interpellációjának címe: Fideszes pártkatonák prémiumára van pénz? (Sajátos módon az önkormányzati ülésen az interpellációt a polgármester olvassa fel – ezt Dancsó József ezúttal hadarva, nehezen érthető módon tette meg – miközben a parlamenti gyakorlat szerint az interpelláció szövegét annak megfogalmazója olvassa fel. Minthogy az interpellálás a felszólalás egyik formája, nem könnyen érthető, hogy ezt miért nem teheti meg maga az interpelláló egy testületi ülésen.)

A két vezető 15 millió forintos prémiumra jogosult, amennyiben a cég éves gazdálkodása pozitív és részt vesz a Start Munkaprogramban. (Ez nem tűnik nehezen teljesíthetőnek. Ilyen elvárások jobb esetben az alapfizetésért fogalmazódnak meg.) Csizmadia Gergely ilyen módon 8 millió 160 ezer, míg helyettese, Benkő Ferenc 7 millió 200 ezer forint prémiumban részesülhet. Ennek kapcsán az ellenzéki képviselő Szijjártó Péter elhíresült”pofátlan” jelzőjével élt. Egyben az iránt érdeklődött: kezdeményezett-e tárgyalást az érintett cég két vezetőjével a polgármester, hogy rávegye őket a prémiumról való lemondásra. Kiderült: ez nem történt meg, aminek oka a polgármester szerint, hogy a cég éves gazdálkodásának számait még nem lehet látni, így nincs miről tárgyalni.

A prémium kritériumhoz kötött juttatás – válaszolt Dancsó József, majd visszatámadva kijelentette, hogy Füvesi Sándor maga „fizetett pártkatona”, aki a bukott polgármester politikai tanácsadója volt. Majd arról beszélt, hogy a helyi városüzemeltetési cég korábbi vezetője az évek során 65 milliós prémiumot vett fel. Arra kérem önöket, hagyjanak fel a politikai hangulatkeltéssel – nyomatékosított Dancsó József, de előtte még „megemlékezett” az ország két tönkretevőjéről, Gyurcsány Ferencről és Bajnai Gordonról. (Valahogy hiányérzettel távoztunk volna a testületi ülésről, ha elmaradt a harciasnak szánt polgármesteri, olykor alpolgármesteri kirohanás az „elmúltnyolcévről”.)

Az önkormányzatok fekete napja

Nem teljesen világos, miért kellett zárt ülés keretében megtárgyalni az önkormányzati iskolák államnak való átadásáról szóló napirendjét. A zárt ülésről az Oroscafénak nyilatkozó Dancsó József elmondta, hogy december 15-ig meg kell kötni a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központtal az iskolák működtetéséről szóló megállapodást az önkormányzatnak.

Ez az aktus – és talán erre nem árt figyelmeztetni – az önkormányzatoktól az önigazgatás és a helyi politika egyik legfontosabb és legszebb feladatát vette el: az iskolák intézménygazdájának és –felügyeletének jogát. Akárhogyan is, de ebben az értelemben ez a döntés (hasonlóan az országban meghozott több ezer hasonló döntéshez) az önkormányzatok fekete napja. Erőteljes lépés azon az úton, hogy teljesen kiürítsék az önkormányzatok feladatellátását, jogköreit és jogosítványait.

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt