Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Október 06. 10:03, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Aradi vértanúk - Felvonták a nemzeti lobogót a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Aradi vértanúk - Felvonták a nemzeti lobogót a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbocra engedték a nemzeti lobogót az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján, az aradi vértanúk emléknapján vasárnap reggel Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus alakuló terén.

A megemlékezésen részt vett többek között Benkő Tibor a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, Kun Szabó István a budapesti helyőrség dandár parancsnoka, Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, az intézmény kari vezetői, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztjelöltjei.
A nemzeti lobogó felvonását a Himnusz, majd félárbocra eresztését a Szózat kíséretében a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység állományába tartozó Honvéd Díszzászlóalj végezte el. A ceremónián közreműködött a Nemzeti Lovas Díszegység is, és felsorakoztatták Magyarország történelmi zászlóit is. Az ünnepség a Magyar Takarodó elhangzásával ért véget, ezalatt felolvasták a 13 aradi vértanú nevét
A kegyeleti megemlékezés kifejezésére a lobogó egész nap félárbocon marad, majd október 7-én, hétfő reggel 8 órakor vonják le katonai tiszteletadás kíséretében.
Az aradi vértanúk tiszteletére már szombaton országszerte tartottak megemlékezéseket. A központi rendezvényeket szombat este Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes nyitotta meg, ugyancsak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti Campusán.
Vasárnap koszorúzást tartanak a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál, ahol Áder János köztársasági elnök képviseletében Szegő László dandártábornok, Magyarország kormánya nevében Pintér Sándor belügyminiszter, az Országgyűlés nevében Latorcai János alelnök helyezi el az emlékezés koszorúját.
Áder János köztársasági elnök a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon, Kövér László, az Országgyűlés elnöke pedig a Pest megyei Tápiószelén vesz részt az aradi vértanúk tiszteletére tartandó kopjafa-avató megemlékezésen.
Aradon Hende Csaba honvédelmi miniszter jelenlétében emlékeznek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 vértanú tábornokára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során