Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 01. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Állami kézbe kerülhet a védőnői hálózat

Állami kézbe kerülhet a védőnői hálózat

Rendezni kell a védőnői hálózat finanszírozási hátterét, mivel a jelenlegi rendszer - komoly egyenlőtlenségeket teremtve - különböző fenntartókhoz sorolja a védőnőket. A megoldást az állami kézben lévő Országos Védőnői Szolgálat létrehozása jelentheti – mondta rádiónkban Bábiné Szottfried Gabriella. A miniszteri biztos szerint hamarosan hungarikummá is minősíthetik a világon egyedülállónak számító egészségügyi szolgálatot.

„Ilyen komplex preventív szolgáltatás sehol máshol nincs a világon, ami a várandósság kezdetétől egészen a fiatal felnőttkor küszöbéig végigkísér egy családot” - mondta el Bábiné Szottfried Gabriella. A miniszteri biztos ismertette, a Magyar Védőnői Szolgálat szeptember 21-én Magyar Örökség Díjat kapott, és hamarosan hungarikummá is minősíthetik a közel 100 éves hálózatot. A védőnői szolgálat hungarikummá minősítése az oktatásnak is fellendülést hozhat: „Magyarország a védőnői képzés európai központjává válhat” - közölte Bábiné Szottfried Gabriella. Az élethosszig tartó tanulás jegyében a posztgraduális képzésen túl, az úgy nevezett kreditpontos képzés biztosít folyamatos fejlődést a területen dolgozóknak.

A jelenlegi rendszer azonban rendkívül széttagolt, ezért idén tavasszal az érintettek több mint 1700 aláírást összegyűjtve kezdeményezték egy egységes, állami fenntartó, az Országos Védőnői Szolgálat létrehozását.

A miniszteri biztos országjárása július óta zajlik, Bábiné a megyeszékhelyeken folytatott egyeztetések alapján október elejéig összefoglalót nyújt be a miniszternek. „Jelentős különbségek vannak nem csak országrészek szempontjából, hanem megyéken és járásokon belül is” – mondta. Az adott önkormányzat anyagi lehetőségei határozzák meg, hogy a területi védőnő részesülhet pluszjuttatásban, vagy még a törvényben előírtakat sem tudják biztosítani. A kórházi, iskolai védőnőkkel szemben a területen dolgozók sokszor nagy távolságokat tesznek meg. A halmozottan hátrányos helyzetű térségekben, tanyák és aprófalvak esetében jóval nagyobb idő és energia ráfordítással tudják a védőnők ellátni a feladatukat, erre azonban a jelenlegi finanszírozási rendszer nincs tekintettel. Az igazságtalan eltérések kiküszöbölésére az állami kézben lévő fenntartó jelent alternatívát. Míg a kórházi védőnők esetében véghez vitték a bérkorrekciót, a területi védőnők 90 százaléka nem jutott hozzá az állami pluszforrásokhoz, mivel azt az önkormányzati fenntartók a szabályozás kiskapui révén másképp használták fel. A 256/2013. kormányrendelet már gondosabban fogalmaz, jelenleg az OEP ellenőrzi a fenntartói forráskezelést.

Hazánkban mintegy 5000 védőnő dolgozik, sokszor nagy terhelés alatt. Szerepük kiemelt a prevenció terén. „Segítik a háziorvos, a szülész-nőgyógyász, és pedagógus munkáját, a jelző rendszer oszlopos tagjai” - fejtette ki Bábiné Szottfried Gabriella. Sikeresen zajlik a védőnői méhnyakszűrés, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal 2009-es kezdeményezése óta már több ezer, 25-65 év közti nő esett át olyan szűrővizsgálaton, melynek során a mintavétel védőnők végzik. A program egymilliárdos keretösszeggel bír, célja hogy legalább 2000 technikailag felkészült védőnővel a legtávolabbi településekre is eljussanak.

A szakmának ugyanakkor vérfrissítésre is szüksége van: a fővárosi védőnők mindössze 10 százaléka 30 év alatti, az utánpótlás ügyében a miniszteri biztos felvette a kapcsolatot az illetékes oktatási intézményekkel.

Mint a beszélgetés során elhangzott, a hálózat esetében közel 700 millió forintos pályázati támogatás áll rendelkezésre informatikai fejlesztésekre, s a tervek szerint tableteket kaphatnak majd a védőnők a keretből. A beruházás megtérül, a készülékkel ugyanis lecsökken az információszerzésre fordított idő, a háziorvos és a védőnő együttműködése pedig gördülékenyebbé válik – mutatott rá a Rádió Orient vendége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során