Városlista
2024. július 13, szombat - Jenő

Hírek

2014. Július 29. 17:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

Agysejtekkel csökkentenék az étvágyat

A tudósok olyan központi agyi idegsejteket fedeztek fel, amelyek képesek az étvágy elnyomására - mutatták ki egereken végzett tanulmányukon, amelynek eredményéről a BBC számol be.

A szakemberek szerint ezeknek a neuronoknak a bekapcsolásával azonnal leállítható az étkezés.

A tanulmány rávilágít az idegsejtek azon komplex működésére, amelyek részt vesznek az étvágy szabályozásában. A kutatók szerint az eredmények egy napon hozzájárulhatnak az elhízás, illetve az anorexia terápiás kezeléséhez.

A kaliforniai szakemberek szerint az idegsejtek egyfajta központi kapcsolótáblaként működnek, amelyek egyesítik és továbbítják az üzeneteket az agyban annak érdekében, hogy csökkentsék az élelmiszer-bevitelt.

Lézersugarak használatával a kísérletben képesek voltak az idegsejtek stimulálására, ami az étkezés teljes és azonnali abbahagyását eredményezte egereknél. Ezt követően különböző vegyi anyagokkal megnézték, hogy az állatok hogyan reagálnak a jóllakottságot, a rossz közérzetet vagy éppen a hányingert kiváltó ízekre.

Azt találták, hogy az idegsejtek mindegyik szituációban aktívak voltak, ami azt sugallja, hogy szerves részét képezhetik a különböző ingerekre adott válaszreakcióknak. Emellett a sejtek gyorsan dolgoztak az étkezés során, ami a szakemberek szerint azt jelzi, hogy a túlevés megelőzésében is fontos szerepet játszhatnak.

A kutatók szerint valószínű, hogy az emberi agyban is léteznek hasonló sejtek, s amennyiben ez bebizonyosodik, úgy fontos szerepet játszhatnak a táplálkozási rendellenességek kezelésében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.