Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2011. Október 22. 21:02, szombat | Helyi önkormányzati
Forrás: Saját

A visszamutogatások napja - októberi testületi ülés

A visszamutogatások napja - októberi testületi ülés

Pénteken a testületi ülés munkája gyorsan haladt egészen a 9-es napirendi pontig. Addig minden pontot vagy egyhangúan, vagy fideszes többséggel elfogadta a bizottság.

Napirendi pontok:
1. Orosháza Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának Szervezeti és Működési Szabályzata,
2. a lakás életveszélyessé nyilvánítása esetén nyújtható támogatásról szóló 25/2006. (XII.27.) Ö.r. számú rendelet felülvizsgálata,
3. Az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 15/2009. (VI.29.) számú rendelet felülvizsgálata,
4. A rendszeres szociális segélyre szorult, egészségkárosodottnak nem minősülő személyek együttműködési kötelezettségéről szóló 12/2011. (VI.27.) számú rendelet felülvizsgálata,
5. A helyi adókkal összefüggő érdekeltségi rendszerről szóló rendelet-tervezet,
6. A Szántó Kovács János Területi Múzeum Alapító Okiratának, valamint Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása,
7. Bursa Hungarica 2012. Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat és szabályzatmódosítás,
8. Haszonbérleti díjak 2011/2012. gazdasági évre vonatkozó megállapítása,
9. Magántulajdonban lévő Kakasszék tanya 2. szám alatt lévő ház és az Önkormányzat tulajdonában lévő Könd utca 84/C.4/3. szám alatti lakás cseréje
.10. A vásárcsarnokban lévő Önkormányzat tulajdonában lévő 958/27/A/16 hrsz-ú üzlet és a Zsombor – Gold Kft. tulajdonában lévő 958/27/A/24 hrsz-ú üzlet cseréje,
11. Az Orosháza 0556/1 és 0556/2 hrsz-ú ingatlanok kijelölése értékesítésre,
12. Polgármester beszámolója a társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról,
13. A Polgármester tájékoztatása a GDF-SUEZ-zel folytatott tárgyalásokról,
14. A 2012. évi belső ellenőrzési terv,
15. Orosháza Város Önkormányzat 2011. évi költségvetéséről szóló rendelet III. Módosítása
16. Döntés likviditást biztosító hitelek megújításáról
17. Orosháza Kártyával kapcsolatos közszolgáltatási megállapodás módosítása
18. A TÁMOP “Építő közösségek” című pályázat benyújtásának támogatása
19. Javaslat önkormányzati biztos kirendelésére Orosháza Város Önkormányzat Kórházához,
20. Az önkormányzati biztos kirendeléséről és működéséről szóló rendelet-tervezet.

A 10-es pontnál Fetser János (MSZP), frakcióvezető kért szót, megkérdezte, hogy ez a csere mitől előnyös a városnak, miért kell ez az értékbecslés? Az irodavezető válaszából kitűnt, hogy nem értette teljesen a kérdést, így Fetser János még egyszer feltette kérdéseit. Ekkor az irodavezető elmondta, hogy az értékbecslést nem ők végzik, ezt az önkormányzatnak kell elfogadni. Bogdánffy Csaba, képviselő (MSZP) kért szót, ő is úgy vette észre, hogy az irodavezető nem választ egy kérdésre, miszerint Miért előnyös ez a csere a városnak? Erre az irodavezető válaszolt: „Nem tudom, hogy előnyös-e vagy sem.” Végül ez a pont is önkormányzati többséggel elfogadást nyert.

Az ingatlan értékesítésekhez szintén Fetser János tett fel kérdéseket. Kik keresték meg az önkormányzatot, milyen céllal, milyen fejlesztéssel akarják megszerezni, miért most kell értékesíteni, mikor az ingatlanárak alacsonyak? A képviselő szerint az ingatlanok értékesítése áron aluli és nem az önkormányzat céljait szolgálja. A képviselő módosító indítványt fog benyújtani. Németh Norbert (Jobbik), képviselő véleménye szerint a város vagyonának elherdálása folyik. Az irodavezető az értékbecslés adatait kezdte felsorolni.A polgármester javasolja, hogy máskor kerüljön napirendi pontra a téma, az irodavezető addig nézesse meg újra az értékbecslést. Ezt a javaslatot Fetser János elfogadja, így nem szavazták meg a 11-es pontot.

A 12-es napirendi ponthoz Csizmadia Ibolya, alpolgármester tett megjegyzést. Ez az előterjesztés érinti a DAREH Önkormányzati Társulást is. Ezzel kapcsolatban fűzött néhány szót. Fetser János szerint az elhangzottak csak magyarázkodások. A Fideszes városvezetés eltapsolt több 10 millió Forintot, és most próbálják kimagyarázni magukat. Erre Csizmadia Ibolya kijelentette, hogy a rekultiváció meg fog valósulni. Dancsó József, polgármester vissza mutogat a szocialista kormányzásra, majd az MSZP-s képviselő beszédstílusát kritizálja. Ez a pont is Fideszes többséggel elfogadásra került.

A 13-as pont a GDF-Suezről és az Orosházi Lakásszövetkezetről szólt. A gázszolgáltató elfogadta az önkormányzat felajánlását, a visszatérítendő támogatást havi plusz 7.000 Ft-tal fogják vissza fizetni a lakók. Több képviselő is jelezte, hogy a lakók hozzájuk fordulnak, panaszkodnak a kialakult helyzetre. Bogdánffy Csaba kérdezi a polgármestert, hogy mi lesz akkor, ha a lakásszövetkezet nem tudja beszedni a pénzt? Igaz, hogy a városnak inkasszója van, de lesz-e honnan és miből leemelni? A polgármester erre csak a bizonytalanság fogalmát próbálja definiálni. Németh Norbert kiemelte, hogy ez a segítségnyújtás csak ablakon kidobott pénz. Erről egy kisebb vita alakult ki, majd rátértek a feljelentésre. Ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést a rendőrségen hűtlenkezelés vádjával. Ez után újból a plusz 7.000 Ft-os költségről beszéltek. Horváth József (Fidesz) szerint nem volt baj a lakásszövetkezettel és annak vezetésével. Ezt Fetser János cáfolta, szerinte nem jutott volna idáig a helyzet, ha nem lettek volna gondok. Dancsó József ismét rátér a bizonytalanság fogalmára, majd megkéri Németh Norbertet, hogy döntse el, támogatja-e az ügyet vagy sem. Ezt a napirendi pontot egyhangúan elfogadták.

A belső ellenőrzésről és a 2011. évi költségvetésről szóló rendeletet is elfogadta a testület.

A hitelek megújításához érve, megint csak a szocialista kormányzásra való visszamutogatással kezdődött. Fetser János annyiban ért egyet a polgármesterrel, hogy az önkormányzat „recseg-ropog”, bár a képviselő szerint, azóta áll fent ez a helyzet, amióta Fideszes városvezetés van. Fetser kifejtette véleményét, miszerint a jelenlegi városvezetés nem a várost célozzák, hanem a Fidesz klientúráját. Ennél a pontnál a frakcióvezető felsorolt néhány dolgot, amit pénz eltapsolásnak hív. Ilyen például a libamáj fesztivál, a Pásztor ügy, a tányérok vásárlása, a Kórház igazgatójának cselekvései és a fürdő. Ezek 100 millió forintot meghaladó összeggel bírnak, melyeket a polgármester engedélyével hajtottak végre. Németh Norbert felsorol pár ingatlant, melyeket zálog alá fognak kerülni (Győri V. tér, Gyártelep u., Lóversenypálya). Elekes Lajos, alpolgármester sajnálja, hogy ilyen intézkedést hoznak. Füvesi Sándor (MSZP), képviselő szkeptikusan fogadja az előterjesztést. „Ködösítésből 5-ös, felelősség elhárításból 5-ös alá” – fogalmazott. A képviselő elmondta, hogy folyamatosan nyújtanak alternatívát a költségvetéshez, de 2006. óta 2/3-os Fideszes vezetés van, így azt csinálnak, amit akarnak. Rátért a kórház államosítására és az iskolák átadására is. Megkérte a polgármestert, hogy figyeljenek jobban a javaslatokra, melyeket a város érdekében mondanak. „Lehet visszamutogatni, de ez a lemez megakadt. Tegyenek fel újat!”. Elekes Lajos a kamrába zárt macskához hasonlítja a helyzetet. Zalai Mihály, alpolgármester Füvesi szavaival él. Elmondja, hogy megakadt a lemez, majd a szocialisták viselkedését kritizálja. Füvesi Sándor szerint a mostani városvezetés felelőtlenül gazdálkodnak a pénzzel, majd Zalai Mihály burkoltan közölte, hogy nem érdekli mit gondolnak a szocialisták. Kovács Árpád (Fidesz) nem konkretizált üggyel gyanúsítja az MSZP-seket, ezzel kapcsolatban Bogdánffy Csaba megkéri, hogy ha tud valamit, akkor mondja ki és ködösítsen. Kovács Árpád ez után nem kívánt felszólalni. Bogdánffy elmondja, hogy hiába nyújtanak be módosító indítványt és adnak alternatívát a Fidesz nem lesöpri őket, nem fontolják meg a javaslataikat, de az nem igaz, hogy nem vesznek részt a testületi munkában. Itt már teljesen másról beszélnek, mint amit a napirendi pont tartalmaz. Végül Fideszes többséggel elfogadásra került az előterjesztés.

A 17-18-as pontot is elfogadta a testület.

A kórházról szóló pont viszonylag csendeses lezajlott, bár Németh Béla a kórház igazgatóját dicsérte. Fetser János szerint nem kellene olyan embert dicsérni, aki vezetése alatt idáig jutott a kórház, hogy önkormányzati biztost kell kijelölni. Kalmár Mihály, a kórház igazgatója szerint az intézményt eleve magas adóssággal vette át, de mindent megtett, hogy jól menedzselje a kórházat. Végül egyhangúan elfogadták a napirendi pontot.

Az utolsó pontnál Fetser János javaslata, hogy tegyenek feljelentést ismeretlen tettes ellen, hűtlenkezelés gyanúja miatt. Németh Béla a kimondott szavak jelentőségéről beszél, majd Füvesi Sándor elmondta, hogy többször kérte, legyen belsőellenőrzés a kórházban. A főjegyző közli Füvesivel, hogy a vizsgálat megtörtént, egy hónappal ez előtt fejeződött be. A polgármester ismét 2006-ra tekint vissza, szerinte abban az időben kell keresni a felelősöket. Végül egyhangúan elfogadták ezt is.

Nem meglepő, hogy az összes napirendi pont elfogadást nyert októberben is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV