Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Július 11. 21:06, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki Németországban

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki Németországban

A világ legkönnyebb anyagát fejlesztették ki német tudósok, az aerographit elnevezésű képződmény alig nyom többet a levegőnél.

Az ultrakönnyű anyag egymással összekapcsolódó miniatűr, üreges széncsövek hálózatából áll. Fajsúlya köbcentiméterként csupán 0,2 milligramm, és könnyűsége ellenére rendkívül szilárd és hajlékony.
Az aerographitot a kieli és a hamburgi egyetem kutatói fejlesztették ki közösen. Lehetséges alkalmazási területe igen széles, akár több tízezer termék gyártásához is felhasználhatják. Az egyik legtöbbet ígérő terület az elektronika, az anyagot használhatják például elektromos meghajtású autók akkumulátoraihoz, amelyek az aerographit révén nemcsak könnyebbek, hanem tartósabbak is lehetnek és növekedhet a kapacitásuk.
A kutatást Rainer Adelung, a kieli egyetem munkatársa és hamburgi kollegája, Karl Schulte irányította. Munkájuk eredményéről az Advanced Materials című szaklapban számoltak be.
Az eddig legkönnyebb anyag egy "habosított" fém, amelynek fajsúlya köbcentiméterenként 0,9 milligramm. Az anyag 99,9 százalékban levegőből áll. A kaliforniai HRL Laboratories tudósai állítottak elő 2011-ben. A fejlesztést a Darpa, az amerikai védelmi minisztérium kutatás-fejlesztési ügynöksége finanszírozta.

Címkék: tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:16, szerda | Belföld

Zuhanórepülésben az ipari termelés

KSH: márciusban 10,4 százalékkal csökkent az ipari termelés.

2024. Május 08. 07:45, szerda | Belföld

OH: nem volt hibás a matematikaérettségi feladatlapja

Nem tartalmazott hibát a matematikaérettségi feladatlapja - tájékoztatta az Oktatási Hivatal (OH) kedden az MTI-t.