Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Szeptember 23. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: orientpress

A szociális temetkezés részletszabályai

A szociális temetkezés részletszabályai

A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet módosításáról elkészült rendelet tervezetet a Belügyminisztérium egyeztetésre bocsátotta. A módosítás tartalmazza a szociális temetés részletszabályait, valamint az eltemettetőknek nyújtandó tájékoztatási kötelezettségeket is. A véleményezés végső határideje: 2013. szeptember 24.

A módosítás tartalmazza a szociális temetés részletszabályait: a szociális parcella létesítésére, a szociális temetés igénylésére, a felhasználható kellékekre, a költségek viselésére vonatkozó szabályokat.

A módosítás kötelezővé teszi az eltemettetők tájékoztatását minden hamvasztóüzem díjáról, a legolcsóbb és legközelebbi lehetőség kihangsúlyozása mellett.

A kormányrendelet további kiegészítéseket és pontosításokat is tartalmaz. Ezek közé tartoznak: új temetők esetében létesítendő fásított terület előírása, a sírbolt és az urnafülke fogalommeghatározásának pontosítása, a boncolóhelyiségekre vonatkozó szakmai minimumfeltételek pontosítása. A javaslat segíti a temetőüzemeltetőket a temetőszabályzat betartatásában. A fertőző betegségben elhunytak maradványainak megkülönböztetett jelölése a közegészségügyi kockázatot csökkenti. A vagyoni biztosíték mértékének emelése a jogszabály megalkotása óta eltelt időben jelentkezett infláció, illetve az érvényesíteni kívánt kártérítések összegének megemelkedése miatt indokolt.

A jogszabálytervezet elérhető: a kormany.hu weblapon.

A véleményezés végső határideje: 2013. szeptember 24.
A véleményeket a jogszabaly@bm.gov.hu e-mail címre várják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.