Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2011. December 07. 12:49, szerda | Belföld
Forrás: Stop.hu

A rokkantnyugdíjasokon is rántana egyet a Fidesz

A rokkantnyugdíjasokon is rántana egyet a Fidesz

Tömeges elszegényedés várhat a megváltozott munkaképességű emberekre, ha az ellátásukat szabályozó új törvényjavaslaton nem módosít a kormány.

A mozgáskorlátozottak érdekvédelmi szervezete szerint az új rendszerben megalázóan alacsony összegű támogatásra számíthatnak. A Fidesz a legkiszolgáltatottabbakon akar spórolni.

Ugyan Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnöke bízik abban, hogy a kormánypártok figyelembe veszik módosító javaslataikat, de a STOP-nak úgy nyilatkozott: a megváltozott munkaképességűeket érintő kormányzati törvényjavaslat egy bizonytalan és garanciák nélküli helyzetet teremthet, miközben az elképzelések nem segítik az amúgy is nehéz helyzetben élők rehabilitációját sem. Sőt, a mostani rendelkezések alapján úgy tűnik, hogy épp azokat büntetnék, akik dolgozni akarnak.

41 ezer forint lenne az átlagos rokkantsági ellátás

A rehabilitációs ellátás tervezett összege 27 600 és 46 ezer forint között lehet majd, szemben a mostani átlagos 70 ezer forinttal. Az ellátást keresőtevékenység esetén azonban megszüntetné a kormány, így viszont a részmunkaidős munkavállalóknak veszélybe kerülne a megélhetésük. Ebben az esetben a rendszer tulajdonképpen büntetné a megváltozott munkaképességűek többségét, akik önhibájukon kívül nem tudnak teljes munkaidős állást vállalni - tudatja nemrég kiadott közleményében a MEOSZ.

A rokkantsági nyugdíjak mértékét is csökkentené a kormány, hiszen a juttatás átlagos összege a jelenlegi 70 ezer forintról 41 ezerre csökkenhet, és csupán a legsúlyosabb egészségkárosodást szenvedettek kapnák meg a maximális 138 ezer forintot. A tervezetben egyebek közt az is szerepel, hogy az ellátásban részesülőknek akkor is járna a támogatás, ha munkát vállalnak, de csak addig, amíg három egymást követő havi keresetük átlaga meg nem haladja a minimálbér 150 százalékát. Hegedüs Lajos állítja: mindez a passzív ellátás igénybevételére és a feketefoglalkoztatásra ösztönöz.

Az viszont nem derül ki a tervezetből, hogy hol fognak dolgozni a drasztikusan lecsökkentett összegű ellátásban részesülő megváltozott munkaképességű emberek. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint mintegy 31 ezer megváltozott munkaképességű ember keres magának munkát sikertelenül.

MEOSZ: alig tapasztalható visszaélés

A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) adatai egyébként egyáltalán nem támasztják alá azt a sokat hangoztatott állítást, miszerint tömeges visszaélések lennének a rokkantnyugdíjjal kapcsolatban. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tájékoztatása szerint a hivatal 2010-ben 93 ezer esedékes felülvizsgálatot végzett el, és az orvosszakértői bizottságok csupán az esetek 1,7 százalékában (1600 eset) állapították meg, hogy az érintett egészségkárosodása kevesebb, mint 40 százalék, ezért a továbbiakban már nem minősül megváltozott munkaképességűnek.

Ezen helyzetek többségében sem arról van azonban szó, hogy többen csaltak volna, csupán a szakértők szerint változott az egészségkárosodásuk mértéke. A MEOSZ elnöke kiemelte, hogy semmilyen olyan adat nem lelhető fel, amelyből meg lehetne tudni, hány korábbi rokkantsági nyugdíjasról derült ki, hogy valójában egészséges.

MSZP: a Fidesz célja csak a kiadáscsökkentés

Az ellenzék szerint a javaslat több százezer egészségkárosodott ember és közvetlen környezete számára leszakadást és teljes ellehetetlenülést jelenthet. A törvénytervezet előző heti általános vitáján a szocialista Tóth Csaba hangsúlyozta: a módosítás egyetlen célja a kiadáscsökkentés, ami azt eredményezi majd, hogy több 10 ezer embert kiszorítanak a rendszerből, és nekik se munkalehetőséget nem biztosítanak, se ellátást.

Szerző: Magyar Krisztián

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során