Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Augusztus 15. 18:25, hétfő | Helyi
Forrás: www.oroscafe.hu, Fotó: Kecskeméti Krisztina

A Rétesbolt elkészítette Orosháza tortáját

A Rétesbolt elkészítette Orosháza tortáját

A Túróslepény torta lett Orosháza tortája 2011-ben, melyet több mint százan kóstoltak meg a Dózsa György utcai Rétesbolt és Kávézó terasznyitó ünnepségén.

Több mint száz ember gyűlt össze szombaton délelőtt a Dózsa György utcai Rétesbolt előtt a napokban kialakított új terasz árnyékában. Az Orosházi Fúvószenekar Fabók László megbízott karnagy vezetésével már fél órával a megnyitó előtt indulókkal szórakoztatta az érdeklődőket. Mindeközben a Rétesboltban már egymást érték a vásárlók, sokan nem várták meg a hivatalos megnyitót, hanem vették a finomabbnál-finomabb sütiket, pogácsákat, vagy éppen fagylatot nyaltak.

Megmaradni Orosházán
Megnyitó beszédében dr. Dancsó József polgármester úgy fogalmazott, szükség van olyan helyekre, ahol az emberek jól érzik magukat, kiülhetnek és találkozhatnak.
- Mindig öröm, amikor a meghívásnak eleget téve köszöntőt mondhatok egy vállalkozás indulásánál vagy bővülésénél. A Rétesbolt sikere azon múlik majd, hogyan végzik tevékenységüket a vállalkozók, hiszen a siker kulcsa az ő kezükben van. De ismerve a Káposzta családot bátran kijelenthetem, ők mindent megtesznek majd azért, hogy az orosháziak örömüket leljék a finom ízekben és a kedves kiszolgálásban – mondta a városvezető.

A vendégek ezt követően Károlyi Fülöp Béla gondolatait hallgatták meg.
- Megmaradni Orosházán. Ez járt a család fejében, amikor elhatározták, hogy a nehéz körülmények ellenére itthon maradnak és fejlesztenek. Hisz egyetlen dolog van, ha valahova előre akarunk lépni: megmaradni Orosházán orosházinak. Ez a Rétesbolt 28 éve árasztja, ontja, öleli Orosházát a maga ízeivel, illataival, azokkal az ételekkel, süteményekkel, amely egykoron oly híressé tették Orosháza nagymamáit, édesanyáit, asszonyait – fogalmazott.

 

Orosháza tortája 2011
A Káposzta család Károlyi Fülöp Bélát kérte meg, hogy találjon ki egy receptet, amit ők valóra váltanak. Az ismert szerző Ízes Orosháza című kiadványában szerepel az Orosházi túróslepény, mely Károlyi Béla meséjében a sütemények császárnője jelzőt kapta. Ezt vették alapul a tortához. (A mesét ide kattintva olvashatod el.)
- A Rétesboltnak van egy hagyománya, amely megőrizte a régi, kisvárosi ízeket. Ezt vettük alapul, ez volt a központi gondolat a recept megalkotásakor. A sok beszélgetésből és próbálkozásból aztán kikerekedett az orosházi túróslepénytorta, mely az Orosháza tortája 2011 nevet kapta – mondta Károlyi Fülöp Béla.

A Rétesboltban “tej-, tojás- és szójaszármazékok felhasználása nélkül készített” termékek is kaphatók. Erről írt Margó, a Nem csak krumpli bloggere, aki maga is részt vett a speciális ételek elkészítésében.

A tortát a polgármester vágta fel, majd az összes megjelentet megkínálták egy-egy szelettel. A tányérok pár perccel később mindenhol üresen álltak, és sokan a 10 ujjukat is megnyalták utána. Ez pedig azt jelzi, hogy kiváló csemege készült a Káposzta család műhelyében.

Mi is megkóstoltuk és valóban nagyon finom. Mindenkinek ajánljuk!

Rétesbolt és Kávézó
Orosháza Dózsa György utca 15.
Tel.:06-30-289-9198, vagy 06-68-412-749

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak