Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Február 03. 07:29, péntek | Helyi
Forrás: Békés Megyei RFK

A rendőrség is fokozott figyelemmel végzi munkáját a hétvégén

A rendőrség is fokozott figyelemmel végzi munkáját a hétvégén

A rendőrség az elmúlt hónapokban felmérte a Békés megyében élő hajléktalanok, és a veszélyeztetett, lakott településektől távol lévő tanyákon élők helyzetét, szükségleteit.

Az időjárás előrejelzés szerint az elkövetkezendő napokban jelentős hőmérséklet csökkenés, és nagy mennyiségű hó várható térségünkben. A rendőrség az elmúlt hónapokban felmérte a Békés megyében élő hajléktalanok, és a veszélyeztetett, lakott településektől távol lévő tanyákon élők helyzetét, szükségleteit.

A rendőrkapitányságok a segítségre szorulók támogatásának megszervezése érdekében az önkormányzatokkal, közterület-felügyelőkkel, polgárőrökkel folyamatosan kapcsolatot tartanak. Az elkövetkezendő hétvégén azonban a lakott területeken házaikban, lakásaikban egyedül élő idősekre, betegekre is nagyobb figyelmet kell fordítani. Ezért a rendőrség több társhatóság mellett a családsegítő szolgálatokkal is felvette a kapcsolatot.

Meglátogatják azokat a családokat, időseket, akik egyedül, vagy nehéz körülmények között élnek, és megnézik, hogy van-e megfelelő fűtési lehetőségük. Ennek kapcsán azt kérik, hogy aki környezetében olyan lakott házról, lakásról tud, ahol a hideg miatt veszélybe kerülhetnek az ott élők, jelezze a rendőrség 107-es segélyhívószámán. Békés megyében a rendőrség évek óta működteti a tanya programot, melynek keretében a főkapitányság bűnmegelőzési szolgálatának munkatársai, valamint a kapitányságok bűnmegelőzési előadói és járőrei polgárőrökkel, mezőőrökkel rendszeresen látogatják a nehezen megközelíthető tanyákon élőket.

Jelenleg a megyében közel 160 veszélyeztetett tanyát tartanak nyilván, lakóikra a téli időszakban, tehát ezekben a napokban is kiemelt figyelmet fordítanak. A hajléktalanok létszámáról, jellemző tartózkodási helyéről is minden kapitányság rendelkezik adatokkal. Az egyenruhások a tél kezdetén a hajléktalan szállók, nappali melegedők vezetőivel is felvették a kapcsolatot, és emellett a már korábbról ismert fedél nélküliektől is kértek információkat társaikról. Így 52 hajléktalannal sikerült felvenni a kapcsolatot, akik közül 42 férfi, 10 pedig nő. A szociális területen dolgozó szakemberek elmondása szerint a téli időszakban ez a szám még emelkedhet. Változó, hogy mennyivel többen kerülnek utcára a hidegben.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban elmondható, hogy akár 20-al is növekedhet a létszám, ezért a rendőrség visszatérően ellenőrzi azokat a helyeket, ahol a leggyakrabban tartózkodnak fedél nélkül élő, szerencsétlen sorsú emberek. Ha szabad ég alatt, vagy fűtetlen helyiségben élő, legyengült állapotban lévő, segítségre szoruló emberrel találkoznak, akkor olyan szakembereket hívnak hozzá, akik egészségügyi ellátásáról, illetve átmeneti vagy végleges elhelyezéséről gondoskodni tudnak.Ezen kívül bejelentésre is azonnal a helyszínre mennek és intézkednek, hogy a bajba jutott testi épségét, életét sikerüljön megóvni.

Kérik tehát, hogy aki a hideg időben magatehetetlenné vált, vagy veszélyhelyzetbe került embert lát, esetleg arról értesül, hogy valaki segítségre szorul, ellátása, lakásának fűtése nem megoldott, tegyen bejelentést a 107-es segélyhívón. Ezen a számon azok is kérhetnek segítséget, akik távolabb élő hozzátartozóikat a megszokott módon nem tudják elérni, az esetlegesen kialakuló időjárási helyzet miatt nem tudják felvenni velük a kapcsolatot és nem tudnak megbizonyosodni arról, hogy nincsenek veszélyben.

Címkék: tél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen

Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, Budapesten.

2024. Május 09. 09:43, csütörtök | Sport

Konferencia Liga: Elsőként a Fiorentina jutott döntőbe