Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2020. Április 18. 16:02, szombat | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti-FOTÓ: WIKIPEDIA

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A matrózok fele megfertőződött a De Gaulle repülőgép-hordozón

A Charles De Gaulle francia nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó és kísérő fregattja 2300 fős legénységéből eddig 1081 matróz koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak

- közölte pénteken a francia hadügyminisztérium a még mindig nem végleges adatokat.

A nemzetgyűlés külügyi és védelmi bizottságának meghallgatásán Florence Parly miniszter elmondta: a hadihajóval hazatértek közül eddig 2010 matrózt teszteltek és 1081-nek pozitív lett az eredménye. Közülük 545-nek vannak tünetei, 24-en kórházi kezelésre szorulnak, egy embert intenzív osztályon ápolnak. Azok a matrózok is, akiknek a koronavírus-tesztje negatív lett, kéthetes karanténban vannak dél-franciaországi katonai intézményekben.

Két nappal ezelőtt a hadsereg azt közölte, hogy 668 fertőzöttet regisztráltak a hadihajón.

A Charles De Gaulle január 21-én hajózott ki, és már eleve hazafelé tartott egy misszióról, de az utat lerövidítették 11 nappal, amikor az első matrózoknál jelentkeztek a tünetek, és a hajó vasárnap végleg kikötött a dél-franciaországi Toulonban, ahol a repülőgép-hordozó és kísérő fregattja legénységének az összes tagját elkülönítették.

A hadsereg egészségügyi szolgálata továbbra sem tudta megmondani, hogyan fertőződhetett meg a legénység. A hajó legutoljára március 13. és 16. között a nyugat-franciaországi Brestben kötött ki, de az egyelőre nem tisztázott, hogy a vírus ekkor, vagy pedig már előbb, a ciprusi Limassolban egy hónappal korábban tett megálló után jelent meg a hajón.

Két vizsgálat is indult a hadseregen belül, a járványügyi vizsgálat a fertőzés forrását kívánja kideríteni, a parancsnoki vizsgálat pedig arra keresi a választ, hogy hibázott-e valaki a járványkezelésében.

Csütörtökön a haditengerészet szóvivője határozottan cáfolta az egyik matróz állítását, aki szerint a hadihajó parancsnoksága már a bresti horgonyvetéskor javasolta a misszió megszakítását a fertőzés miatt, de azt a hadsereg elutasította.

A miniszter elmondta: azonnal elrendelte a hajó hazatérését, amikor április 7-én értesült arról, hogy 36 matróz a koronavírus tüneteit mutatja.

A hadsereg egészségügyi szolgálata elismerte, hogy a francia hadsereg egyelőre nem képest minden katonai egységét szűrni, sem szájmaszkot biztosítani mindenkinek. A miniszter viszont jelezte, hogy a külföldi bevetésre induló francia katonáknak ezentúl kötelező lesz a kéthetes előzetes karantén minden misszió előtt.

A Charles De Gaulle a második hadihajó, amelyen megjelent a Covid-19 fertőzés, korábban a Theodore Roosevelt amerikai repülőgép-hordozón tört ki koronavírus-járvány.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése