Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2012. December 21. 18:17, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Írta: Bod Péter

A kormány(hivatal) betette a lábát a testületi ülésre

A kormány(hivatal) betette a lábát a testületi ülésre

Az év utolsó testületi ülésére gyűltek össze az orosházi képviselők.

Napirenddömping és furcsa koreográfia várt a városatyákra, amit jelez a húsznál több napirendi pont, amit több zárt ülésre rendelt megtárgyalni való egészített ki.

A Békés Megyei Kormányhivatal pénteken tartott tájékoztatót az Orosházi Járási Hivatal megalakulásáról, amelynek színhelye szintén az orosházi városháza nagyterme volt. Így a kiküldött meghívóban is az szerepelt, másfél órás munka után a képviselő-testület egy órás szünetet tart, átadja helyét a kormányhivatal tájékoztatójának. A furcsa koreográfia, és a szerencsétlen szervezés kifejezésekkel írható le mindez, mert kevés példát találunk arra, hogy egy másik esemény miatt meg kell szakítani egy testületi ülést. Orosházán most ez történt.

Ami van a világon, és ami nincs

Az önkormányzati lakások és helyiségek bérletének módosítását tárgyalták elsőként. Három variáció szerepelt az erről szóló előterjesztésben, amiből az első semmilyen emelést nem tartalmazott, a második minden bérleménytípus esetében 3, 9 százalékost. A harmadikban az összkomfortos lakások esetében 10 százalékos mérséklés, a komfortos lakások a Garzonbérlők házában lévők esetében 20 százalék emelésre tett javaslatot az előterjesztés. Az MSZP nehezményezte, hogy a legrászorulóbbak esetében emelkedik a bérleti díj, amit elfogadhatatlannak tartanak.

Elekes Lajos társadalmi alpolgármester az addig csendesen folyó testületi ülésen rálépett a „politikai gázpedálra”, amikor a szocialisták szemére vetette a magyarországi energiaszolgáltatók eladását, amelyek olyan árakkal dolgoznak, amilyen – szó szerint így hangzott el – „a világon nincs”. Ez a semmivel sem alátámasztott kijelentés már önmagában aggályos. (Németországban az elmúlt években közel 30 százalékkal emelkedett a villamos energia ára. Miközben a pénzromlás mértéke az évi 1 százalékot sem érte el – ellentétben Magyarországgal. Ne felejtsük el, hogy az Európa legnagyobb gazdaságával rendelkező országának a kereszténydemokrata Angela Merkel a kancellára, aki annak a CDU-nak az elnöke, amellyel egy pártcsaládhoz tartozik a Fidesz.) Emellett az is elgondolkoztató, hogy az ilyen politikai kirohanásokból valahogy mindig kimarad, hogy 1998 és 2002 között az első Orbán-kormány volt hivatalban, és ha akart volna, tehetett volna az energiaemelkedés ellen.

A vitába Fetser János (MSZP) szóba hozta, hogy az általános önkormányzati takarékoskodás magába foglalhatná, hogy megszüntetik a három alpolgármesteri posztot Orosházán. Ezt arra alapozta, hogy a helyhatóságok feladataik döntő többségét elvesztik (ezeket az állam és a járási hivatalok veszik át), így szükségtelen az említett posztok fenntartása.
A napirendi pontról szóló hosszú vitában közgazdasági alapismeretek hiányától (Elekes Lajos) a szociális érzékenység hiányáig (Fetser János) kezdve sok mindent egymás szemére vetettek a Fideszes és az szocialista képviselők.

Mennyi az annyi?

A polgármesteri hivatal létszámának meghatározásával azért kellett foglalkozni külön napirendi pontban, mert a hivatalból összesen 31 főt adtak át a frissen megalakuló helyi járási hivatalnak. Dr. Hegedűs Mária címzetes főjegyző átadás-átvételnek (minthogy emberekről van szó, nem túl szerencsés ez a megfogalmazás) nevezte a települési és a járási hivatal közötti (egyoldalú) munkaerő-áramlást. Fetser János nekiment a jegyzőnek, amikor a hivatal dolgozói létszámáról érdeklődött. Előrebocsátotta, hogy 182 főről tud, amit hihetetlenül magas számnak nevezett. A jegyző válaszában elmondta, hogy az állami működtetésbe kerülő oktatási intézmények technikai személyzetét át kellett vennie a polgármesteri hivatalnak. Ez most összesen 57 embert jelentett. A 180 körüli létszám így felel meg a valóságnak, és úgy, hogy ebből a létszámból 31-en kerülnek át január 1-től a járási hivatalhoz. Így 152 fő munkavállalót tartanak nyilván az orosházi polgármesteri hivatalban – zárta szavait dr. Hegedűs Mária jegyző.

Dancsó József polgármester és Zalai Mihály alpolgármester többször idézte Fetser János 2010 szeptemberéből származó idézetet, ami szerint több millió forintot lehetne megtakarítani azzal, ha kevesebb köztisztviselő látná el a feladatokat. Ezt a két városvezető úgy értelmezte: Fester embereket akart kirúgatni a hivatalból. A vitába bekapcsolódó Füvesi szerint 2010-ben az önkormányzati választás után azt beszélték Orosházán, hogy aki állást keres, annak nem a munkaügyi központba kell mennie, hanem belépnie az orosházi Fidelitasba. Zalai címkézésnek nevezte Füvesi kijelentését. Fidesz alelnökként Zalai úgy fogalmazott, hogy az orosházi hivatalban munkavállalóként Fidesz taggal még nem találkozott.

Érdekes összefüggésre hívta fel a figyelmet Németh Norbert Jobbikos képviselő. Nem a véletlen számlájára írta, hogy éppen annyi járást alakítottak ki hazánkban, amennyivel csökken a parlament létszáma. (Ismeretes, hogy 386 helyett 200 képviselő lesz 2014-től.) Ezzel félreérthetetlenül arra utalt, hogy a parlamentből kihulló kormánypárti képviselők későbbi elhelyezésével is összefüggésben lehet a járásrendszer mostani kialakítása. Dancsó József védelmébe vette a járási hivatalokat, amelyek véleménye szerint jobb szolgáltatásokra lesznek képesek, mint a települési hivatalok.

A szocik meghallgatták a kormányhivatali tájékoztatót

A megyei kormányhivatal tájékoztatója idejére a szocialista frakció a teremben maradt, ám még előtte Füvesi Sándor arra tett javaslatot, hogy folytassák az ülést, a kormányhivatali tájékoztatónak pedig új helyszínt kereshetnek. Dancsó József ezt elutasította. Az elrendelt szünet után az ellenzéki szocialisták nem tértek vissza az ülésterembe. Így kezdődött el a helyi buszközlekedés tárgyában annak a közszolgáltatási szerződés tárgyalása, amely keretében 2008 óta a Körös Volán Zrt. látta el Orosházán ezt a feladatot. Az ötéves szerződés hamarosan lejár, ezért közbeszerzési eljárást kell az önkormányzatnak e tárgyban lebonyolítania. (Az ülésen megjelent Szarvas Péter, a Körös Volán Zrt. vezérigazgatója.) A helyi buszközlekedés üzemeltetése súlyosan veszteséges. Ezért bevett gyakorlat, hogy az önkormányzatok komoly összeggel „tüntetik el” a szolgáltatás során keletkező veszteséget. Ez éves szinten Orosháza esetében közel 20 millió forintot jelent. Ennek az összeg megfelelő részletének kifizetéséről (11 millió forint) is döntött a testület.

Kovács itt, Kovács ott, Kovács mindenütt

Érdekes helyzeteket teremt az élet. Az ülésen megtárgyalták a helyben tevékenykedő történelmi egyházaknak nyújtott önkormányzati támogatások ügyét. Az összegszerűen nem magas tételekről szóló napirendi pont mellékleteként szerepelt Kovács Árpád református lelkész levele, aki megköszönte a polgármesternek az egyházának nyújtott 2 milliós támogatást. Ám ugyanez a Kovács Árpád tagja a testületnek, és az ügyben véleményező bizottságnak is, ilyen értelemben döntéshozó. Vagyis olyasmit köszönt meg, amiről maga is, mint a Fidesz-frakció tagja szavazott. „Megértő segítségét megköszönve életére és munkájára Isten gazdag áldását kívánva maradok tisztelettel: Kovács Árpád ref. lelkipásztor”- zárul az előterjesztéshez csatolt lelkészi levél.

Több önkormányzati intézmény működésére és kiadásainak fedezéséhez plusztámogatást kért és kapott. Így a városi könyvtár 3 millió forintot, a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény 15 milliót, a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény 2,1 illetve 42,9 millió forinthoz jutott hozzá.

Sikertörténet a Gyopárosfürdőbe való belépésre jogosító Orosháza kártya – hangzott el az ülésen. Zalai Mihály alpolgármester hozzászólásában elmondta: kevés olyan fürdő található hazánkban, ahol a helyiek 375 forintért válthatnak belépőt. Az így keletkezett bevételkiesés pótlására jövőre bruttó 32 millió forintot utal át az önkormányzat a fürdőt üzemeltető cégnek. A statisztikák szerint nőtt a fürdőbe kilátogató helyiek száma.

Rekordhiány és biztató folyamatok

A költségvetés idei negyedik módosítása kapcsán Németh Norbert (Jobbik) sajnálattal állapította meg, hogy az önkormányzat idei költségvetését közel 1, 2 milliárd forintos (!) hiánnyal fogadták el. Vagyis ennyi a bevételek és a kiadások közötti különbözet. Jelezte az is, hogy jövőre már nem tervezhet hiánnyal költségvetést az önkormányzat, és egyben az iránt érdeklődött: mennyivel segíti az állam az adósságátvállalásban Orosháza városát. Dancsó József erre nem tudott pontos választ adni. Ennek oka, hogy több tényező nem tisztázott egyelőre, ami az adósságátvállalás kiszámításhoz szükséges. Pénzügyi vonatkozásban „biztató folyamatok” indultak el 2012-ben Dancsó József polgármester szerint. Orosháza városa abszolút nincs eladósodva – jelentette ki a polgármester. A kormány történelmi tettének nevezte Dancsó József a devizahitelesek megsegítését és az önkormányzatok adósság átvállalását.

A hiányzó szocialistákat folyton emlegették a Fideszes képviselők. Zalai Mihály szerint vélhetőleg a karácsonyi előkészületekkel lehetnek elfoglalva. Elegánsnak aligha lehet nevezni, ha a jelen nem lévőket kritizálták, tudva, hogy a megszólítottak nem válaszolhatnak. (A teremben nem derült ki, miért hagyták el a MSZP-sek az ülést. Egy ezt firtató kérdésre a jegyző elmondta, hogy az ellenzéki frakcióvezető jelezte neki, hogy nem vesznek részt a testület szünet utáni munkájába, de ezt nem indokolta semmivel.) Az mindenképpen érdekes, hogy a kormányoldalnak mennyi beszédtémát adtak azok, akik jelen sem voltak.

Törzsgárda: jön a pénz

A korábban felfüggesztett törzsgárda elismerések kifizetésének feloldásáról döntött a testület. Az előterjesztésben nyolc önkormányzati intézményt sorolt fel, ahol a kifizetéseket engedélyezik. Sajátos módon ezek között nem szerepelt a városi kórház. Egy módosító indítvány nyomán azonban itt is engedélyezték a kifizetéseket. Önmagában ez a tétel a becslések szerint 17 millió forinttal növeli az ezen a címen kifizető összeg nagyságát.

Az MSZP távolmaradásáról

Az orosházi MSZP részéről Füvesi Sándor kereste meg szerkesztőségünket, és jelezte, hogy a Facebookon közzétették: milyen okok miatt maradtak távol a pénteki testületi ülés második részétől. Az itt található indoklás egy hosszabb idézet:

Azt, hogy a Fidesz mit gondol a rendszerváltás egyik vívmányáról, az önkormányzatiságról, egy település demokratikus önrendelkezéséről, láttuk az elmúlt két évben: lenézi, semmibe veszi, kiüresíti. Hiszen elvették a kórházunkat, az iskoláinkat (január elsejétől nincs önkormányzati fenntartású iskola, egy sem!!), elvették a feladataink egy részét, viszik velük a dolgozókat is stb. A mai testületi ülés meghívóját is azzal a szöveggel küldte ki a polgármester, hogy úgy készüljünk, 10.30-tól egy órás szünetet fog elrendelni, mivel "a Békés Megyei Kormányhivatal vezetősége az Orosházi Járási Hivatal felállításával kapcsolatosan az ülésteremben tartja meg az átvételre kerülő dolgozók részére a tájékoztatást”. Délelőtt, a testületi ülésen, közvetlenül az előtt, hogy a polgármester elrendelte volna az egy órás szünetet, azt javasoltam, hogy mi folytassuk a munkát, hiszen nagyon sok fontos napirendi pont van, képviselőként dolgozni szeretnénk, ezért küldtek ide bennünket az emberek. Nem a kint várakozó dolgozókkal akartam kiszúrni, hanem jelezni, hogy nonszensz és elfogadhatatlan, hogy a város demokratikusan megválasztott képviselőit, az összeset (!) ki akarják paterolni! Miért, milyen jogon, és erről ki döntött? Van időpont és helyszín számtalan egy héten, miért pont erre a napra és ide kellett tenni a tájékoztatójukat?”- olvasható szocialisták indoklásában.

Úgy ért véget az év utolsó testületi ülése, hogy az ott történtek hű lenyomatát adták az egész éves munkának. Ennek elemzése egy külön cikket megérne, de erre majd egy mások alkalommal kerítünk sort.

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt