Városlista
2024. október 23, szerda - Gyöngyi

Hírek

2012. Június 05. 06:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A koraszülés később mentális problémákhoz vezethet

A koraszülés később mentális problémákhoz vezethet

Ha egy csecsemő a kelleténél előbb születik, később élete során mentális problémái lehetnek - állítják kutatók.

Az új tanulmány szerint a bipoláris rendellenesség, a depresszió és a pszichózis kialakulása sokkal valószínűbb ezeknél az embereknél. Az összes esetet nézve ezen betegségek kialakulásának esélye nem nőtt, csak a koraszülött csecsemőknél.

Brit és svéd kutatók 1,3 millió, 1973 és 1985 között, Svédországban született ember adatait tanulmányozták. Arra jöttek rá, hogy 10,523 embert kórházba utaltak pszichiátriai rendellenességgel, ebből 580 páciens koraszülött volt. A kutatók arra mutattak rá, hogy a normál idő szerint születő csecsemőknek 1000-ből 2 az esélyük, hogy ilyen problémákkal kórházba kerüljenek. A 36. hét előtt születő babáknak 1000-ből négy, míg és a 32. hét előtt születőknek 1000-ből hat ez az arány.

A nagyon korán születőknél hétszer akkora eséllyel alakul ki bipoláris rendellenesség és háromszor akkora eséllyel depresszió - számol be a BBC.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 22. 10:34, kedd | Életmód

PTE: az észak-indokínai szubtrópusi régióban alakulnak és fejlődnek ki az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok

Az emberiség számára kockázatos SARS-szerű vírusok evolúciója és kialakulása az észak-indokínai szubtrópusi régióhoz köthető

2024. Október 20. 08:55, vasárnap | Életmód

Nébih: újabb cég hívott vissza kölesgolyót a forgalomból

Szalmonella lehetséges jelenléte miatt az Auchan Magyarország Kft. is visszahívott extrudált bio kölesgolyót a forgalomból - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.

2024. Október 18. 07:49, péntek | Életmód

Meghalt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke

Életének 85. évében csütörtök hajnalban meghalt Kozma Imre atya, katolikus pap, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend korábbi magyarországi vezetője.

2024. Október 18. 07:44, péntek | Életmód

Endrődi Gergely kutatófizikus Magyarországon folytatja munkáját

Magyarországon folytatja munkáját Endrődi Gergely kutatófizikus, a Bielefeldi Egyetem professzora a Research Grant Hungary program keretében - jelentette be a kultúráért és innovációért felelős miniszter csütörtökön.