Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2013. Március 01. 21:01, péntek | Helyi
Forrás: Transparency International

A kisember győzelme a korrupció ellen

A kisember győzelme a korrupció ellen

A mindennapok kis győzelme visszaadhatják a társadalomnak azt a hitét, hogy fel lehet lépni a korrupció ellen. E harchoz kaptunk remek példát Transparency Internationaltől. Meg is osztjuk olvasóinkkal.

A Transparency International Magyarország az utcai korrupció ellen is sikerrel lép fel. A korrupció ellen elkötelezett civil szervezet által működtetett jogsegélyszolgálat jelentősen hozzájárult egy vesztegető autóvezető oktató lebuktatásához.

A korrupció ellenes jogsegélyszolgálat
A Transparency International Magyarország (TI) évek óta működteti a korrupció ellenes jogsegélyszolgálatot. A merj tenni! jogsegélyszolgálat honlapján bárki bejelentheti, ha korrupció gyanúját észleli, ha arra kérik, hogy fizessen kenőpénzt vagy vesztegessen meg valakit. Közszolgák, kormánytisztviselők, politikusok hatalommal való visszaélésére, vagy akár a közérdekű adatok eltitkolására vonatkozó jelzésekkel is lehet fordulni a TI-hoz. Aki a korrupció elleni civil szervezet segítségét kéri, számíthat arra, hogy az adatait, a nevét bizalmasan kezelik. Ha úgy látja jónak az ügyfél, akár el is hallgathatja a nevét, vagy megadhat kitalált nevet is.

A TI segítséget nyújt abban, hogy a korrupció gyanúját a hatóságok hatékonyan és gyorsan kivizsgálják. Ingyenesen dolgozó szakértő ügyvédek állnak a bejelentők rendelkezésére, akik tanácsokat adnak, segítséget nyújtanak a feljelentés megtételében. Ha közpénz felhasználására vonatkozó közérdekű adatokat kell beszerezni, a TI biztosítja, hogy az ügyvédek ingyen lássák el az adatkérő perbeli képviseletét. A merj tenni! jogsegélyszolgálat hatékonyságát az is növeli, hogy a TI és a rendőrség kapcsolatát évek óta jól bejáratott együttműködési megállapodás szabályozza.

A Becsületes Polgár példája
Egy sikeres példa: február 21-én egy fiatalember – nevezzük őt Becsületes Polgárnak – telefonon kért segítséget a Transparency Internationaltől. Becsületes Polgár elmondta, hogy a jogosítvány megszerzése érdekében 25 ezer forinttal kellene megvesztegetnie a vizsgabiztost. A kenőpénzt az oktatója adná át a vizsgabiztosnak. Becsületes Polgár azonban semmiképpen nem akart részt venni a korrupcióban. A TI így segített neki:

Mivel már alig félóra volt hátra addig az időpontig, amikor a pénzt az oktatónak át kellett volna adnia, először is tisztáztuk, hogy ennyi idő alatt nem lehet mozgásba hozni a rendőrséget. Ezért javasoltuk Becsületes Polgárnak, hogy halassza el az átadás idejét, mondja az oktatónak, hogy még nem tudta összeszedni a pénzt. Ezután tisztáztuk, hogy Kispesten lenne az átadás. Felhívtuk a kispesti rendőrséget és nagy megelégedésünkre az ügyeletes tiszt remekelt. Megadtuk Becsületes Polgár adatait és megbeszéltük: ha bemegy a rendőrségre, elmondja a történteket, az átadáskor a rendőrök elfogják a korrupt oktatót.

A rendőrök profik voltak
Visszahívtuk Becsületes Polgárt, közöltük vele a jó hírt és elmondtuk, miféle izgalmakra számíthat. Például betechnikázhatják – ez azt jelenti, hogy mikrofont és hangrögzítőt erősítenek rá – és így a rendőrség felveszi az oktató és a közte zajló beszélgetést. Vagy az átadásra kerülő pénzt speciális anyaggal jelölik meg, hogy látni lehessen, ki nyúlt hozzá. Így az, aki átveszi a kenőpénzt, nem tagadhatja le, hogy megvesztegették.

Innentől a rendőrségre bíztuk Becsületes Polgárt és nem csalódtunk, mert a rendőrök profik voltak. A végén nem kellett se technika, se különleges jelölés a pénzre. Csak felírták azoknak a bankjegyeknek a sorszámát, amelyeket Becsületes Polgár átadott az oktatónak. És amikor az oktató a pénzt átvette, a nyomozók lecsaptak. Mindez másnap, február 22-én történt, a rajtütést videofelvétel is megörökítette. A végén Becsületes Polgár visszakapta a pénzét is.

A TI és az Országos Rendőr-főkapitányság közötti együttműködési megállapodás megújítása éppen most folyik. Az a célunk, hogy minden, a TI jogsegélyszolgálatára bejelentett korrupciós ügyben ilyen hatékonyan tudjunk segítséget adni a polgároknak. Ezért a rendőrséggel még szorosabb együttműködésre törekszünk, hogy az, ami már eddig is jól működött, a jövőben még tökéletesebb legyen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 16. 07:54, csütörtök | Külföld

Már június végén megtartják az első nyilvános vitát Donald Trump és Joe Biden között

Már június végén megtartják az amerikai elnökjelöltek első nyilvános televíziós vitáját Joe Biden és Donald Trump között, majd szeptember elején második alkalommal is szembenézhet egymással a demokrata és a republikánus jelölt.