Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 06. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: orientpress

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a bankokat célzó intézkedései miatt

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a bankokat célzó intézkedései miatt

A Fitch figyelmeztette a magyar kormányt a pénzintézeteket célzó intézkedései miatt, amelyek banki leminősítéséhez vezethetnek. A hitelminősítő szerint idén is veszteséges lesz a magyar bankrendszer. Számításuk alapján az új, hozzávetőleg 75 milliárd forintnyi adóteher a bankszektor adózás előtt számolt eredményének közel a negyedét elviheti, ugyanakkor a hatás az egyes bankok esetében jelentősen eltérhet, mivel a szektorszintű profit zömét 'maroknyi' hitelintézet termeli meg.

A Fitch szerint valószínűtlen, hogy a bankok az egyszeri illetéket teljes mértékben át tudják hárítani az ügyfelekre, tekintettel ennek az adótehernek a visszamenőleges jellegére.

A hitelminősítő kiemeli, hogy az új, egyszeri pénzügyi tranzakciós illeték a már 2010 óta kirótt jelentős, évente hozzávetőleg 120 milliárd forintos külön banki illetékkel együtt terheli a bankrendszert. A Fitch felidézi, hogy a magyar kormány a banki különadó idei megfelezését, majd kivezetését tervezte, ám később visszavonta e vállalását, és állandósította ezt az adófajtát.

Az olasz Intesa bankcsoport máris jelezte, hogy kész lépéseket tenni magyarországi piaci jelenlétének szűkítésére, tekintettel a nehéz működési és szabályozói környezetre - áll az elemzésben. A Fitch Ratings szerint valamivel nagyobb a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az Intesa mennyire elkötelezett magyar érdekeltsége iránt, mint az olasz bank más közép- és kelet-európai érdekeltsége esetében; ezt tükrözi az Intesa és a CIB Bank besorolása közötti két fokozatnyi különbség. A Fitch 'BBB mínusz' osztályzatot tart érvényben a CIB-re, negatív kilátással. A magyar kormány és a bankrendszer ellentéteinek lehetséges következményeire más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;