Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Április 22. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A dinoszauruszok óta nem volt ilyen ütemű fajpusztulás

A dinoszauruszok óta nem volt ilyen ütemű fajpusztulás

Soha nem látott mértékben csökken az élővilág sokfélesége, ezért nagyobb odafigyelésre szólít fel a Magyar Természetvédők Szövetsége a Föld napja közeledtével. Közleményük szerint Magyarországon a biológiai sokféleségben a legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztítása jelenti.

Az élet kialakulásának 3,5 milliárd éves folyamata után öt nagy kihalási hullámot nevez meg a tudomány, a hatodik, amely a leggyorsabb, most van folyamatban. A Földön minden nyolcadik madárfajt kihalás fenyeget és az emlősök helyzete még rosszabb: a közeljövőben minden negyedik emlősfaj kihalhat - olvasható a szövetség közleményében.

Ilyen ütemű fajpusztulás a dinoszauruszok óta nem történt és ez nem természeti katasztrófa, meteor becsapódás vagy jégkorszak következménye, hanem az emberi beavatkozásé.

Magyarországon a biológiai sokféleségben a legjelentősebb veszteséget a természetes vegetáció elpusztítása jelenti. A jelentős élőhelyi veszteségeket elsősorban a mezőgazdaság okozta, emellett az autópálya építkezések nemcsak mint területfoglalók, hanem, mint izoláló mesterséges folyosók is hozzájárultak a kedvezőtlen helyzet kialakulásához. Az ember egyre nagyobb területeket épít be, mindezt pedig tetézi, hogy Magyarországot a globális felmelegedés erősen érinti, meghatározó tényező a pozitív hőmérsékleti anomália, illetve az aszálynak való kitettség.

Magyarországon a faji változatosság ennek ellenére még mindig gazdagnak mondható, ennek elsődleges oka, hogy a medence gyűjtőpontja a különböző flóra és faunaelemeknek.

Az országban található kultúrnövények és a mezőgazdasági termények megporzása legtöbb esetben az állati beporzóktól függ, így szerepük gazdasági szempontból is kiemelkedő, kihalásuk esetén több milliárd forintot kellene pótlásukra költeni - részletezik a természetvédők.

'Biológiai sokféleség nélkül nem rendelkeznénk egészséges talajjal, nem működne mezőgazdaságunk, nem lélegezhetnénk tiszta levegőt. Fák nélkül nem tudnánk meggátolni a csapadékvíz talajra gyakorolt pusztító hatását, és terméseiket sem fogyaszthatnánk. A fajok kihalása egészségünkre nézve is veszélyt jelent, hiszen számos, az orvostudomány számára hasznos információ tűnhet el' - hangsúlyozta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

'A jelenlegi természetvédelmi szabályozással nem vagyunk képesek megállítani a biológiai sokféleség csökkenését, ezért rendkívül fontos a jogi és gazdasági szabályozó rendszerünk átgondolása és módosítása' - tette hozzá a programvezető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk